Advertentie

Wall Street profiteert van Fed-berichten

De aandelenmarkten op Wall Street kregen woensdag een fikse stimulans van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Die besloot de basisrente ongewijzigd te laten op 5,25 procent en hield in het begeleidende commentaar de deur open voor een renteverlaging in de nabije toekomst. In afwachting van het rentebesluit waren de Europese beurzen, Euronext Brussel incluis, voorzichtig hoger gekropen.

Het beleidsbepalend comite van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (FOMC) heeft het toonaangevende rentetarief, zoals verwacht, gehandhaafd op 5,25%. Het is de zesde keer op rij dat de Amerikaanse centrale bank het rentetarief ongewijzigd laat. Fed-voorzitter Ben Bernanke liet in februari tijdens een toespraak voor de Amerikaanse Senaat al weten dat hij zich comfortabel voelt bij het huidige niveau. De Federal Reserve hint in een toelichting op het rentebesluit op een verlaging van de rente bij de bijeenkomsten in mei of juni. De centrale bank stelt dat 'de volgende stappen in het rentebeleid', afhangen van zowel de verwachtingen voor de economische groei als de inflatie.

In de Verenigde Staten zijn de wekelijkse voorraden ruwe olie de voorbije week sneller gestegen dan verwacht. De voorraden ruwe olie namen met 3,924 miljoen toe tot 329,260 miljoen vaten. Analisten gingen uit van een stijging met 1,0 miljoen vaten.

Op macro-economisch vlak komt er vandaag/donderdag nieuws uit eigen land. Om 15 uur wordt de index van het producentenvertrouwen voor maart vrijgegeven.

Euronext Brussel verwelkomt twee nieuwe leden. Het biotechbedrijf TiGenix en de windmolenparkenexploitant Air Energy noteren voor het eerst op respectievelijk Eurolist en Alternext.

STEMMING

- De EUROPESE BEURZEN sloten woensdag de handel af met kleine winsten. Het ziet ernaar uit dat de opwaartse kracht van het fusie- en overnamenieuws nog niet is uitgewerkt, nu Barclays en ABN Amro het in hun fusiegesprekken al over een aantal zaken eens zijn geworden. De DJ Stoxx50 sloot 0,2 procent hoger op 3.657,85 punten. De index telde 34 stijgers, 15 dalers en 1 onveranderd aandeel. De Euronext100 klom 0,2 procent tot 970,38 punten en de DJ Eurostoxx50 stond onveranderd op 4.078,29 punten. Londen steeg 0,4 procent, Parijs ging heel licht met 0,02 procent achteruit, Frankfurt klom 0,2 procent en Amsterdam ging 0,5 procent hoger.

- Op EURONEXT BRUSSEL Op Euronext Brussel is de Bel20 licht hoger gesloten. De handel was rustig in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. 'Alle gezichten waren vandaag op Bernanke gericht', vertelt een handelaar. VPK Packaging was een uitschieter op de brede markt, waar in de onderste regionen Hamon vertoefde. De Bel20 sloot 0,2 procent hoger op 4.382,26 punten. De korf der steraandelen bevatte 12 stijgers en 7 dalers.

- De Amerikaanse aandelenindices op WALL STREET zijn woensdag zonder uitzondering hoger gesloten. De graadmeters veerden sterk op nadat de Federal Reserve bekendmaakte de rente te handhaven op 5,25 procent. De Dow Jones-index noteerde op de slotbel 1,3% hoger op 12.447,52 punten. De S&P 500-index won 1,7% op 1.435,04 punten. De Nasdaq noteerde eveneens plus: de schermenbeurs steeg met 2% tot 2.455,92 punten.

Volgende BEDRIJVEN kwamen woensdag nabeurs met nieuws of staan donderdag in de belangstelling:

AIR ENERGY

- eerste notering op Alternext

BARCO

- buitengewone aandeelhoudersvergadering

ELECTRABEL

- De Raad van Bestuur van de Belgische elektriciteitsmaatschappij Electrabel heeft unaniem besloten om een positief advies te geven over het openbaar uitkoopbod van de Franse nutsgroep en moeder Suez.

EURONAV

- definitieve jaarresultaten

FIN DE TUBIZE

- buitengewone aandeelhoudersvergadering en jaarcijfers nabeurs

FORTIS

- De Belgisch-Nederlandse bankgroep Fortis heeft, na goedkeuring van de Poolse banktoezichthouder, de volledige overname van de Poolse bank Dominet afgerond.

- De overname van Dominet door Fortis werd op eind oktober 2006 bekend. Een overnamebedrag werd niet bekendgemaakt, maar analisten gingen ervan uit dat de operatie niet meer dan 100 miljoen euro waard was.

IMMOBEL

- De vastgoedvennootschap Immobel boekte over 2006 een nettowinst van 20,15 miljoen euro. Dat is een stijging met 17 procent tegenover het jaar voordien.

- Het bedrijfsresultaat klom van 28 miljoen euro in 2005 naar 38 miljoen euro in 2006.

- De omzet steeg van 148 miljoen naar 233 miljoen euro.

- Immobel stelt voor een brutodividend van 2 euro per aandeel uit te keren, een halve euro meer dan een jaar terug.

- Het bedrijf is erg conservatief in zijn vooruitzichten. Voor 2007 ziet het een 'nettoresultaat dat positief zou moeten zijn'.

OMEGA PHARMA

- OmegaSoft, een onderdeel van Omega Pharma dat medische IT-oplossingen biedt, heet voortaan Corilus. Corilus is de grootse leverancier van informaticaoplossingen voor de medische sector in Belgie.

OPTION TRADING COMPANY

- Option Trading Company (OTC), een Brussels bedrijf dat zich specialiseert in de arbitrage van afgeleide producten zoals opties en futures, gaat over 2006 een brutodividend uitkeren van 60 eurocent per aandeel.

- De nettojaarwinst van de groep komt op basis van de geauditeerde cijfers uit op 1,6 miljoen euro. De jaarwinst is 84 procent hoger dan in 2005, toen de groep een nettowinst van 873.780 euro boekte.

- De nettowinst per aandeel bedraagt 0,77 euro.

QUEST FOR GROWTH

- De netto inventariswaarde van de privak Quest for Growth (QfG) bedroeg op 21 maart 2007 10,47 euro per aandeel.

- Vanaf vandaag/donderdag noteert het aandeel QfG ex-dividend.

TIGENIX

- eerste notering op de continumarkt aan 5 euro per aandeel

UMICORE

- buitengewone aandeelhoudersvergadering

ZETES

- jaarcijfers voorbeurs

- Het Brusselse technologiebedrijf Zetes zag zijn nettowinst in 2006 met 6,7 procent groeien tot 4,8 miljoen euro. De omzet blijft nagenoeg stabiel (-0,3%) op 139 miljoen euro. Dat is althans de gemiddelde verwachting van twee analisten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud