Wall Street sluipt dichter bij 13.000 punten

Op de Europese aandelenmarkten zijn de belangrijkste indexen dinsdag lager gesloten. De beurzen waren de hele dag al negatief gestemd, maar nadat in de namiddag teleurstellend nieuws kwam over de Amerikaanse huizenmarkt, zakten de indexen nog verder weg. Op Euronext Brussel sloot de Bel20 vlak dankzij een mooie eindsprint.

Om 16 uur Belgische tijd raakte bekend dat de verkopen van bestaande huizen in de VS in maart de grootste val in achttien jaar kenden. Er werd vorige maand op maandbasis een daling gemeten van liefst 8,4% tot 6,12 miljoen, economen gingen uit van van een afname van slechts 4,3%.

Daarnaast daalde het consumentenvertrouwen in april tot 104,0, het laagste niveau sinds augustus vorig jaar en eveneens een grotere afname dan economen hadden verwacht. Zij rekenden op een terugval tot 105,0. Het is de derde maand op rij dat het vertrouwen van consumenten in de Verenigde Staten afneemt.

Vandaag staan er alweer enkele belangrijke macro-economische data op de agenda. Om 15 uur wordt een flash-raming van het Belgisch BBP over het eerste kwartaal gepubliceerd. In Duitsland krijgen we om 10 uur al de IFO-indicator voor het ondernemersvertrouwen over de maand april. In de VS zijn er de orders voor duurzame goederen (14.30 uur), de verkoop van nieuwe woningen (16 uur), de wekelijkse olievoorraden (16.30 uur) en de publicatie van het Beige Book van de Fed (20 uur).

STEMMING

WALL STREET is dinsdag overwegend hoger gesloten. Hiermee herstelde de beurs zich van een dip eerder op de dag, veroorzaakt door tegenvallende economische cijfers. Een dalende olieprijs bood soelaas. Ook bedrijfscijfers van Texas Instruments en Dupont droegen hun steentje bij aan het herstel. De Dow Jones-index won uiteindelijk 0,3% op 12.953,94 punten, na eerder op de dag een nieuw intradayrecord te hebben neergezet. De breed samengestelde S&P 500-index eindigde nipt lager op 1.480,41 (-0,04%). De technologiezware Nasdaq steeg met 0,03% naar 2.524,54 punten.

De EUROPESE BEURZEN zijn dinsdag lager gesloten. De DJ Stoxx50 sloot 0,9 procent lager op 3.854,64 punten. De EuroStoxx50 speelde 0,7 procent kwijt tot 4.367,83 punten. De Euronext100 werd 0,5 procent teruggezet tot 1.029,72 punten. De belangrijkste nationale beurzen gingen in het verlies. De Londense FTSE-index ging 0,8 procent in het verlies, De Duitse DAX 0,9 procent, de Franse CAC 40 0,5 procent en de Amsterdamse AEX ook 0,5 procent.

Op EURONEXT BRUSSEL is de Bel20 vlak gesloten. De index sloot stabiel af op 4.612,31 punten. De index telde 10 dalers en 9 stijgers. Zwaargewichten Fortis ( +0,7% tot 34,47 euro) en Suez (+0,6% tot 40,98 euro) hielden de Bel20 uit de rode cijfers. Fortis is nog altijd van plan een gooi te doen naar ABN AMRO, samen met Royal Bank of Scotland en Santander.

Volgende BEDRIJVEN kwamen dinsdag nabeurs met nieuws of staan woensdag in de belangstelling:

DELHAIZE/COLRUYT

- De Raad voor Mededinging, de Belgische concurrentie-autoriteit, is dinsdag bij verschillende Belgische supermarktketens binnengevallen. Er werd gezocht naar bewijzen van prijsafspraken voor parfums en verzorgings- en huishoudproducten.

- Delhaize-woordvoerder Guy Elewaut wilde enkel bevestigen dat de Raad voor Mededinging is langsgeweest. Ook Colruyt en Carrefour hebben bezoek gekregen van onderzoekers van de Raad.

DE ROUCK GEOMATICS

- De cartografiespecialist De Rouck Geomatics gaat een tweede algemene vergadering voor aandeelhouders (AV) bijeenroepen op 29 mei. De groep doet dat op basis van artikel 555 van de wet op de vennootschappen, aldus een persbericht, 'omdat het rapport van de commissaris niet binnen een redelijke termijn kan gecommuniceerd worden aan de aandeelhouders'.

- Het is vrij uitzonderlijk dat een beursgenoteerde onderneming een tweede AV belegt. Eerder wist de cartografiegroep haar jaarcijfers ook al niet te publiceren binnen de drie maanden na het afsluiten van het boekjaar.

AEDIFICA

- Aedifica, de vastgoedbevak gespecialiseerd in residentieel vastgoed, neemt 3 rusthuizen over voor 15,4 miljoen euro. De drie panden, allen gelegen in Vlaanderen, leveren een nettorendement op van 5,9 procent.

- Het nettohuurrendement van 5,9 procent ligt iets onder het gemiddelde rendement dat de bevak met rusthuizen haalt (6,03%).

PORTHUS

- Porthus, de leverancier van on demand IT-oplossingen uit Lier, heeft aangekondigd dat Geert Noels, hoofdeconoom bij Petercam, met onmiddellijk effect een stap terugzet als onafhankelijk bestuurder. De groep heeft Dr. Francis Rome aangeduid als zijn vervanger.

- Noels verklaarde dat hij zijn taak als onafhankelijk bestuurder niet meer kon combineren met zijn andere professionele activiteiten.

BARCO

- Eerstekwartaalresultaten, 8 uur.

EXMAR

- Trading update eerste kwartaal, 17.45 uur.

MELEXIS

- Eerstekwartaalresultaten, 7 uur.

UMICORE

- Update eerste kwartaal, 17.45 uur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud