Advertentie

Wall Street stijgt licht in vakantiestemming

(tijd) Wall Street vertoefde gisteren duidelijk al in een vakantiestemming. Bij een dunne handel gingen de koersen er lichtjes op vooruit.

De euro bereikte donderdagnamiddag zijn hoogste punt in twee jaar tegenover de dollar. Voor een euro moest 1,3443 dollar betaald worden. Investeerders speculeerden erop dat de snellere groei van de Europese ten opzichte van de Amerikaanse economie zal leiden tot verdere renteverhogingen in Europa, terwijl het rentebeleid in de VS in een ampasse verzeild is geraakt. In Duitsland steeg de industriele productie in februari onverwacht. Er werd een toename waargenomen van 0,9 procent op maandbasis, waar economen rekenden op een val van 0,5%. Dit draagt bij aan het bewijs dat Europa's grootste economie goed presteert. De cijfers in Amerika tonen juist aan dat de economie daar vertraagt. Zo is in de Verenigde Staten het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week tot en met 31 maart sterker gestegen dan verwacht.

Vandaag blijven de meeste Europese en Amzerikaanse markten, waaronder Euronext, Frankfurt, en Wall Street, dicht. In de hele eurozone zijn de bankinstellingen gesloten en met maandag 9 april.

In de VS worden de werkloosheidscijfers voor de maand maart bekendgemaakt. Ook het gemiddelde uurloon in maart en de groothandelsvoorraden in februari zijn aan de beurt. De OESO publiceert zijn leading indicator voor de Europese Unie.

STEMMING

Op EURONEXT BRUSSEL nam de Bel20 na het slotrecord van woensdag een adempauze. De handel was opvallend rustig. 'We gaan een verlengd weekend in. Dan is het normaal dat beleggers geen posities meer innemen. Reden? Onzekerheid, economisch en geopolitiek. Op 4 dagen kan er meer gebeuren dan op 2 dagen', verklaarde een handelaar. De Bel20 ging 0,1 procent lager tot 4.553,63 punten. De index telde 10 stijgers, 8 dalers en GBL bewoog niet.

De EUROPESE BEURZEN sloten donderdag af met lichte winst. Fusie- en overnamegeruchten bleven de markten domineren. De Britse centrale bank, de Bank of England (BoE), liet de rente ongewijzigd op 5,25 procent. Het rentebesluit was een opsteker voor de indexen in het algemeen, en voor de financiële aandelen in het bijzonder. De DJ Stoxx50 sloot 0,2 procent hoger op 3764,17 punten. De korf telde 31 stijgers, 17 dalers en 2 onveranderde aandelen. De DJ Euro Stoxx50 won 0,2 procent tot 4271,54 punten. De Euronext100 deed er 0,1 procent bij tot 1011,06 punten. Onder de nationale beurzen sloot Frankfurt 0,4 procent hoger en Londen 0,5 procent. Parijs bleef onveranderd. Amsterdam won 0,3 procent.

Op WALL STREET heerste de vakantiestemming al. Bij een dunne handel steeg de Dow Jones met 0,24 procent tot 12.560,20 punten. Nasdaq won 0,51 procent tot 2.471,34 punten. Het aandeel van chipfarikant Micron Technology daalde met 4,64 procent na de publicatie van teleurstellende kwartaalcijfers.

Volgende BEDRIJVEN kwamen nabeurs met nieuws of staan vandaag in de belangstelling:

IBT

- IBt, producent van implantaten ter behandeling van prostaatkanker, kan zijn producten nu ook in Frankrijk aan de man brengen, doordat de Franse autoriteiten beslisten de behandeling met IBt-producten terug te betalen. Binnen 5 jaar moet IBt in Frankrijk al 5 miljoen euro omzet kunnen halen.

- Frankrijk is het laatste land binnen de vroegere EU-15 waar IBt-producten nog niet terugbetaald werden door de sociale zekerheid. 'Het is nochtans een van de grootste markten voor onze producten. Drie concurrerende producten werden al terugbetaald, wij komen dus als vierde op de markt', zegt gedelegeerd bestuurder Serge Lamisse.

- Vorig jaar werden er in Frankrijk zo'n 1.000 prostaatkankerpatienten behandeld met implantaten, goed voor een markt van 5 miljoen euro. 'Dat is vergelijkbaar met de Belgische markt, terwijl er in Frankrijk toch 6 maal zoveel mensen wonen. We verwachten dan ook dat de markt de komende 5 jaren zal groeien tot 20 a 25 miljoen euro. Een marktaandeel van 20 a 30 procent, zoals in de rest van Europa, is zeker haalbaar', aldus Lamisse.

- Dit jaar verwacht IBt nog niet veel van de Franse markt. 'Het vergt enige tijd om een nieuwe markt uit te bouwen. Momenteel hebben we er één verkoper. Dat volstaat want er zijn nog maar een dertigtal ziekenhuizen die brachytherapie aanbieden. Vanaf 2008 zal er pas een substantiële omzet zijn', zegt Lamisse.

SYSTEMAT

- Systemat gaat zijn kapitaal met ruim 1 miljoen euro verminderen. Het doel van die operatie is de aandeelhouders, die vijf jaar op rij geen dividend ontvingen, te belonen voor hun trouw en geduld. Dat vertelde Jean-Claude Logé, de gedelegeerd bestuurder van Systemat, aan Nieuwslijn.

- Het resultaat van de kapitaalvermindering is dat de aandeelhouders een bedrag van 0,1499 euro per aandeel uitgekeerd krijgen. 'Dat is hetzelfde als een brutodividend van 0,18 euro ontvangen', aldus Logé. 'Maar om een dividend uit te keren, heb je voldoende beschikbare reserves nodig.'

FLUXYS

- De raad van bestuur van Fluxys zal op 8 mei de buitengewone algemene vergadering vragen om enkele wijzigingen in de bedrijfsstatuten goed te keuren. Die wijzigingen moeten hervormingen in de top van het bedrijf mogelijk maken. Hierbij wordt Sophie Dutordoir directievoorzitster.

- Het is de bedoeling dat het ledenaantal van de raad van bestuur uitgebreid wordt van 21 naar 24. Ook wil de raad in de toekomst de mogelijkheid hebben om zijn bevoegdheden geheel of gedeeltelijk over te dragen aan een directiecomité.

- Dat comité moet nog opgericht worden en zal het dagelijks en operationaal beheer van Fluxys onder zijn hoede nemen. Ook heeft de raad beslist om aan de gewone algemene vergadering de kandidaturen voor de nieuwe bestuuders voor te stellen. Die moeten ervoor zorgen dat de samenstelling van de raad wettelijk in orde is.

- Vincent Wittebolle neemt ontslag als gedelegeerd bestuurder na de algemene vergadering van 8 mei. Sophie Dutordoir wordt voorzitter van het directiecomite, indien de statutaire wijzigingen worden goedgekeurd.

BREDERODE

-De investeringsmaatschappij Brederode is nu ten belope van 55,3 procent in vaste handen, zo blijkt uit een kennisgeving op de site van de maatschappij. Uit de vorige kennisgeving, van mei 2006, bleek een controle van 50 procent via Holdicam (4,6%) en Auximines (45,4%).

-De versterking van de controle gebeurde voor een groot deel door Brederode zelf dat 1.573.975 eigen aandelen kocht op de beurs, een pakket dat 4,59 procent van het kapitaal vertegenwoordigt. Auximines verhoogde zijn deelname van 45,4 procent tot 46,15 procent. De verwerving door Auximines van aandelen Brederode is gericht op het versterken van het stabiele aandeelhouderschap, aldus Brederode in een toelichting. Het verwerven van eigen aandelen door Brederode heeft dan weer te maken met het optimaliseren van de rendabiliteit van de eigen middelen per aandeel.

-Eerder deze week werd bekend dat Holdicam zijn deelname in Auximines opvoerde van 28,31 procent tot 74,84 procent. Hierbij werd een pakket van 37,01 procent in Auximines gekocht dat werd aangehouden door voorzitter Pierre van der Mersch van de raad van bestuur van Brederode.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud