Wall Street viert Thanksgiving met 42ste record

Wall Street ging het lang Thanksgiving-weekend in opperste stemming in. De Dow Jones boekte een bescheiden winst, maar die volstond voor een 42ste (!) slotrecord van 2013. Donderdag is er geen handel, vrijdag houdt Wall Street maar een halve dag de deuren op. Vrijdag is traditioneel ook het startschot voor de eindejaarsverkopen, maar op Wall Street is de koopwoede al een stuk eerder gestart.

Europa moet het dus donderdag zonder Wall Street zien te rooien. Echt een probleem kan dat niet zijn: er zijn voldoende indicatoren van eigen bodem om de tanden in te zetten. In Duitsland, Spanje en Belgiƫ staan de voorlopige inflatiecijfers voor november op het menu. En die zullen met meer dan gewone aandacht gevolgd worden.

In oktober zakte de inflatie in de eurozone immers ongewoon fors, tot 0,7 procent. Dat is mijlenver van de doelstelling - 'minder dan, maar dicht bij 2 procent' - die de Europese centraal bankiers hanteren. Nauweiljks een week later knipte de ECB begin november onverwacht in de rente. Mocht de inflatie in november hardnekkig laag blijven, zal dit alleen maar de speculatie over nog meer vuurwerk uit Frankfurt voeden.

Om te peilen of het ergste van de crisis in Spanje achter de rug is, beloven de vastgoedprijzen nuttig te worden. Sinds de piek in het eerste kwartaal van 2008, dalen de Spaanse huizenprijzen al 21 (!) kwartalen op rij. De kans is groot dat het derde kwartaal van 2013 nummer 22 wordt.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud