Advertentie

Wat doen OPEC-kartel en Duitse ondernemers?

Het OPEC-oliekartel vergadert deze week over een verlenging van zijn productiebeperking, terwijl de Ifo-barometer het stevige vertrouwen van Duitse ondernemers moet bevestigen.

1. Verlengt OPEC-oliekartel zijn productiebeperking?

OPEC-leden vergaderen donderdag over de mogelijke verlenging van de productiebeperking die ze begin dit jaar invoerden. OPEC-leider Saudi-Arabië is voorstander van een verlenging van het akkoord na 30 juni, net als zwaargewicht Rusland, dat geen OPEC-lid is maar wel meedoet aan de beperking. Beide hopen zo de olieprijs verder te ondersteunen. Een grotere inkrimping dan de huidige 1,8 miljoen vaten per dag is niet uitgesloten, signaleert een bron aan nieuwsbureau Reuters. Dat zal afhangen van de hoeveelheid olie die niet-OPEC-leden oppompen, de Amerikaanse schalieolieproducenten op kop. Hun extra aanbod heeft voorkomen dat de olieprijs de voorbije maanden niet meer gestegen is ondanks de OPEC-beperking. De prijs van het zwarte goud ging de voorbije twee weken alvast hoger in anticipatie op een nieuwe OPEC-deal.

2. Blijft het zomeren in de Duitse economie?

Duitse ondernemers barsten van het vertrouwen, bleek uit de veelgevolgde Ifo-barometer vorige maand. Die steeg toen voor de derde maand op rij om het hoogste niveau sinds juli 2011 te bereiken. Analisten geloven dat de conjunctuurbarometer nog hoger kan: zij voorspellen dat het Ifo-onderzoeksinstituut dinsdag een cijfer van 113,1 zal bekendmaken. Dat zou een lichte stijging zijn tegenover de 112,9 van vorige maand. In de tussentijd is dan ook een stuk politieke onzekerheid verdwenen dankzij de verkiezing van Emmanuel Macron als nieuwe Franse president. Omdat Duitsland de onbetwiste locomotief van de Europese economie is, doet de Duitse hoogzomer meteen het beste vermoeden voor de rest van Europa. ‘De Ifo is opnieuw een indicatie dat niet alleen Duitsland maar heel de eurozone misschien dé verrassing van 2017 wordt’, vatte ING-econoom Carsten Brzeski het vorige maand nog samen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud