Advertentie

Wat gunt BELG de Belgen?

Vrijdag voorbeurs pakken drie Bel20'ers uit met een update over het derde kwartaal: Belgacom, Solvay en UCB. Beleggers kijken zonder discussie het meest uit naar de telecomoperator. 

Want normaal gezien laat Belgacom samen met de derdekwartaalcijfers in zijn kaarten kijken voor het dividend over het lopende boekjaar. Belangrijk, want naast de meer dan 100.000 kleine houders van het aandeel met beursticker 'BELG' rekent ook de overheid als grootaandeelhouder op een royale dividendenstroom.

Lange tijd zag het er naar uit dat Belgacom over boekjaar 2013 in het dividend zou knippen. In principe vormt de vrije kasstroom de grondslag voor het dividend. Welnu, die staat onder druk door de scherpe concurrentie in mobilofonie en de forse investeringen in een performant 4G-netwerk.

Het lijkt dus logisch dat Belgacom in het dividend zou knippen, vergeleken met de gewone coupon van 2,18 euro over boekjaar 2012. Een knip tot 1,92 euro is ook nog de gemiddelde analistenconsensus. Toch rekenen steeds meer analisten op een stabiel dividend, met 50 cent interimdividend in december en 1,68 euro slotdividend in het voorjaar van 2014. Niet alleen zette Belgacom eind juli verrassend sterke halfjaarcjifers neer, maar de speculatie groeit ook dat CEO Didier Bellens bereid zou zijn iets meer - goedkope - schulden op de balans te laden om de coupon op peil te houden.

Belgacom zal waarschijnlijk de jaarprognose handhaven, voor Solvay is dat minder zeker. De chemiegroep stelde bij de halfjaarcijfers de jaarprognose al schoorvoetend wat bij, maar dan nog denken analisten dat een bedrijfswinst voor afboekingen (rebitda) van 1,88 miljard euro over 2013 gelet op de tegenzittende omstandigheden te hoog gegrepen zal zijn.

Bij UCB zal de focus liggen op de verkoopscijfers van de drie stermiddelen in wording, die de komende jaren de groei van de biofarmaciegroep moeten schragen. Voor de eerste negen maanden van 2013 rekent KBC Securities-analist Jan De Kerpel op volgende verkoopscijfers:

  • Cimzia: 437 mljoen (+31% jaar op jaar)
  • Vimpat: 292 miljoen (+23%)
  • Neupro: 128 miljoen (+38%)

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud