Advertentie

Wat te verwachten van komende beursweek

1. Maken Amerikaanse cijfers weg vrij voor snelle renteverhoging?

De economische cijfers die de VS donderdag en vrijdag publiceren zijn bijna de laatste voor de vergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed) van 17 juni. Economen verwachten dat de kleinhandelsomzet in mei met 1,1 procent is gestegen na een status quo in april. De gezinsconsumptie was de jongste maanden zwakker dan verwacht, terwijl de daling van de olieprijs de koopkracht van de gezinnen dit jaar nochtans verhoogt. Het consumentenvertrouwen is in de eerste helft van juni wellicht lichtjes hersteld na een sterke daling in mei.

De cijfers geven aan dat de economische conjunctuur in de VS verbetert na een zwak eerste kwartaal. Maar er is geen sprake van forse economische groei. De Fed zal wellicht later dit jaar de rente verhogen, zei voorzitster Janet Yellen onlangs. Economen verwachten de eerste renteverhoging in september. Maar het Internationaal Monetair Fonds riep de Fed op om de rente pas in de eerste helft van 2016 op te trekken omdat de inflatie laag is.

2. Koelt Chinese economie verder af?

In China staan talloze cijfers over de economische activiteit op de agenda. Economen geloven dat de industriële productie (+6%) en de kleinhandelsomzet (+10,1%) in mei iets sneller groeiden dan in de slechte maand april. Maar de inflatie brokkelde wellicht af naar 1,3 procent, tegenover 1,5 procent. 

Dat betekent dat de groei relatief zwak blijft en de inflatie veel lager dan de doelstelling van 3 procent. De centrale bank verlaagde in mei haar basisrente naar 5,1 procent om de economie meer zuurstof te geven en de groeidoelstelling te halen. Peking streeft naar 7 procent groei in 2015. In het eerste kwartaal groeide de economische activiteit met 7 procent jaar op jaar.

3. Leeft Duitse economie op na zwak eerste kwartaal?

Duitsland publiceert cijfers over de industriële productie en handelsbalans in april. De productie groeide met 0,5 procent na een even grote daling in maart, voorspellen economen. Maar het handelstekort daalde wellicht nadat in maart een zeer groot surplus werd geboekt. Vrijdag bleek al dat de fabrieksbestellingen in april meer zijn toegenomen dan verwacht. Het ziet er dus naar uit dat het tweede kwartaal beter wordt dan het eerste.

4. Algemene vergadering Sipef

De plantageholding Sipef roept woensdag haar aandeelhouders bijeen. Dat gebeurt zoals steeds in de stemmige muziekzaal van Kasteel Calesberg in Schoten. De vergadering wordt doorgaans druk bijgewoond. Meestal valt er ook nieuws te rapen. Bijvoorbeeld over de voorverkoop van de palmolie- en rubberproductie. Het eerste kwartaal was minder goed voor Sipef door een combinatie van zwakkere productievolumes en gevoelig lagere prijzen voor zowel palmolie als rubber. Het bedrijf zei toen een betere palmolieproductie in de komende maanden te verwachten, maar was voorzichtig over de prijsevolutie. Voor het hele jaar voorspelt Sipef beduidend minder winst dan in 2014.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud