Werkt hoop op stimuli in VS door?

Gooit de Amerikaanse centrale bank er over enkele weken al een potje stimuli tegenaan? De notulen van de jongste vergadering die gisteren werden vrijgegeven, laten alvast een groeiende steun daarvoor zien. Dat bericht zal allicht nog doorwerken vandaag. Voor de belegger in Brussel komt er zicht op de halfjaarcijfers van nog eens een hele rist bedrijven.

Op Wall Street was de handel nog niet gesloten toen de notulen van de vergadering van het marktencomité van de Federal Reserve werden bekendgemaakt, en bleef er nog twee uur tijd voor een reactie. En die was positief, zij het niet euforisch. De hoop dat Fed-voorzitter Ben Bernanke op 31 augustus, in zijn openingsspeech van de jaarlijkse grote centralebankiersmeeting in Jackson Hole, op nieuwe stimuleringsmaatregelen zal hinten, was al een tijd in de koersen verrekend.

Vandaag is het uitkijken welke reacties er nog volgen in Azië en Europa. Macro-economisch zijn er enkele vroege indicatoren (aankoopdirecteurs) zowel in China als in Europa en de VS.

Op het Europese toneel speelt Griekenland dezer dagen opnieuw de hoofdrol, maar moet er niet meteen een grote beslissing van de Europese regeringsleiders verwacht worden hoe het Griekse probleem moet worden aangepakt. Het is duidelijk dat Griekenland niet op schema zit om zijn overheidsuitgaven te verminderen en de beloofde hervormingen door te voeren. En wellicht nog meer hulp of minstens extra tijd nodig heeft. Bij verschillende Europese collega's is de tegenzin echter erg groot om toegevingen te doen. 

Een beslissing zal niet genomen worden vooraleer een team van de hulpbiedende troïka van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds in september nogmaals de situatie in Griekenland is gaan verifiëren en daarover rapport heeft uitgebracht. 'Geen beslissing voor oktober' maakte eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker daar gisteren al van.

Juncker had een gesprek met de Griekse premier Antonis Samaras. Later deze week moet Samaras ook nog op de koffie bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel, en bij de Franse president François Hollande. Vandaag spreken Merkel en Hollande mekaar alvast, ter voorbereiding van (oa) die gesprekken.

Bedrijfsnieuws

Een rist bewoners van de Brusselse beurs brengt vandaag resultaten. Voorbeurs komen de halfjaarberichten van Deceuninck, Kinepolis, Leasinvest Real Estate en Montea. Ook Alfacams halfjaarresultaten zijn aangekondigd, al is het niet zeker of die enkele dagen worden uitgesteld. Nabeurs volgen nog I.R.I.S. en Keyware.

Buitenlands zijn er onder meer resultaten van Ahold in Nederland en van Diageo in het VK.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud