Wint het Europese herstel vaart?

Logischerwijs zal de Europese beurshandel vrijdag 'in afwachting van' zijn. Vrijdagmiddag komen de Europese ministers van Financiën nog maar eens bijeen om te proberen de Grieken aan boord te houden in de eurozone.

Voorlopig lijken beleggers ervan uit te gaan dat naar aloude Europese gewoon er ter elfder uren een deal uit de bus komt. Donderdag tikten de Europese beurzen zelfs op een nieuw hoogtepunt sinds juni 2008 af. De Brusselse Bel20 koerste nog eens 0,8 procent hoger en noteert nu dik 10 procent hoger sinds begin dit jaar.

Beleggers nemen een voorschot op een stevig economisch herstel. Of dat gerechtvaardigd is, zal vrijdagochtend moeten blijken. Om 10 uur publiceert onderzoeksbureau Markit zijn invloedrijke barometer van de Europese economie, de PMI-index. Die zou naar verwachting in februari voor de vierde opeenvolgende maand toegenomen zijn, van 52,6 naar 53,1 punten.

En dat zou economen staven in hun overtuigen dat de Europese economie na het vrij makke vierde kwartaal begin 2015 vaart wint. 'De forse stijging in januari is consistent met een groei van zo'n 0,4 procent', stipt JPMorgan aan. 'We verwachten een verdere toename in februari, gelet op de rugwind die de lagere olieprijs, goedkoper krediet en de goedkopere euro vormen'.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud