Zicht op Belgische krimp

De beurzen deden het dinsdag over het algemeen goed, Wall Street incluis. Woensdag wordt uitgekeken naar BBP-cijfers over het vierde kwartaal uit de VS, maar ook over de Belgische economie. Het Amerikaanse rentebesluit wordt allicht geen verrassing, spannender zijn de cijfers van Facebook of Boeing.

Wall Street begon erg voorzichtig, maar in de loop van de dag tikte de winst van de Dow Jones (+0,52%) en de S&P 500 (+0,51%) wat aan en zette Nasdaq de daling om in een status quo (-0,02%).

Woensdag wordt op zijn zachtst gezegd allicht een boeiende dag. Niet alleen zijn er zowel binnenlands als buitenlands aardig wat macrocijfers, in de VS presenteren een paar grote kleppers hun bedrijfsresultaten.

Binnenlands, om te beginnen, krijgen we zicht op het BBP-cijfer voor het vierde kwartaal van afgelopen jaar, en op de inflatie van de bijna afgelopen maand januari.

Analisten verwachten dat de Belgische economie in het vierde kwartaal met 0,2 procent is gekrompen, na een nulgroei in het derde kwartaal. Daarmee sluit ons land aan in de rij van de vele landen in de eurozone die een moeilijk vierde kwartaal achter de rug hebben. Het inflatiecijfer is het eerste waarin rekening zal worden gehouden met prijsdalingen in de koopjesperiode, om zo een beter beeld te geven van wat mensen werkelijk aan hun aankopen (moesten) besteden.

Ook in de VS wordt een (voorlopig) BBP-cijfer voor het vierde kwartaal van 2012 gepubliceerd. Daar liggen de verwachtingen van economen gemiddeld op een groei van 1,2 procent op jaarbasis, tegenover 3,1 procent in het derde kwartaal.

En de vooruitzichten voor het eerste kwartaal dat nu aan de gang is, zijn niet veel beter, onder meer omdat de lasten op arbeid en de personenbelasting voor de rijkste Amerikanen sinds de jaarwisseling zijn opgetrokken. Bovendien is er slechts uitstel bereikt in de discussie over het schuldenplafond, en is de onzekerheid over eventuele besparingsingrepen zeker niet weg, waardoor de consument het vertrouwen helemaal kwijt is. In januari is het consumentenvertrouwen niet gestegen, zoals verhoopt was, maar integendeel gedaald tot het laagste punt in ruim een jaar.

Koren op de molen voor de vele 'duiven' in het Federal Open Market Committee van de Federal Reserve dat dinsdag en woensdag vergadert en morgenavond (onze tijd) met een besluit komt. Aangezien de werkloosheid in de VS hoog blijft, wordt algemeen verwacht dat de rente op een zeer laag peil gehandhaafd blijft en dat de Fed doorgaat met de aankoop van staatsobligaties en herverpakte hypotheken ten belope van 85 miljard dollar per maand.

Op bedrijfsvlak is het uitkijken naar de resultaten van namen als Boeing en Facebook in de VS, Fiat in Italië of Hennes & Mauritz en Scania in Zweden. Voor Boeing de laatste cijfers voor het noodlot toesloeg voor zijn 787 Dreamliner-toestellen die nu wereldwijd al twee weken aan de grond staan. Voor Facebook een blik op de winst die het sociale netwerk op allerlei manieren uit zijn miljard gebruikers puurt - analisten verwachten een omzet van 1,57 miljard dollar en een nettowinst van 394 miljoen, of 15 cent per aandeel.

En dan is er nog de lang aangekondigde lancering van de Blackberry10, de jongste generatie van de smartphones waarmee de Canadezen van Research in Motion de Galaxy's van Samsung en de iPhones van Apple nog eens het vuur aan de schenen hopen te leggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud