Zit Europees herstel op koers?

(tijd) - Beleggers namen met de gestage beursrally van de voorbije weken een stevig voorschot op een economisch herstel in 2013. Dat optimisme krijgt donderdag een stevige test. Het onderzoeksbureau Markit maakt zijn barometer van de Europese economie bekend, de invloedrijkste polsslag van de eurozone. Economen denken dat de PMI Composite-index, die het ondernemersvertrouwen in de dienstensector en de industrie meet, in januari van 47,2 naar 47,5 punten steeg.

Daarmee zou de index zich nog altijd in het 'krimpterritorium' onder 50 punten bevinden, maar wel voor de derde maand op rij herstel boeken sinds het dieptepunt in oktober. En dat kan beleggers sterken in hun overtuiging dat de Europese economie in 2013 aan een geleidelijk herstel toe is, die vaart wint naarmate het jaar vordert.

Een opkikker vanuit macro-economische hoek zou welkom zijn, want bedrijfseconomisch was het woensdag nabeurs iets minder. De IT-reus Apple, zowat het invloedrijkste beursgenoteerde bedrijf ter wereld, zag voor het eerst sinds het derde kwartaal van boekjaar 2002/2003 de winst per aandeel jaar op jaar terugvallen. Maar vooral: Voor het lopende kwartaal voorspelt Apple een omzet van 41 à 43 miljard dollar, ruim onder de 45,5 miljard dollar waar het Wall Street-analistenleger gemiddeld op rekende.

De erg conservatieve prognose is mogelijk een signaal dat het succes van de iPhone 5 vrij kort na de lancering in september al aan het aftoppen is. Het voorbije kwartaal verkocht Apple 47,8 miljoen smartphones, waarmee de iPhone met voorsprong de grootste winst- en omzetgenerator is.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud