Overnamekoorts in Europa duwt beurzen hoger

(tijd) In Europa krijgen de beurzen extra steun van de heropflakkerende overnamekoorts in de energiesector. De Brusselse beurs deelt volop in het herwonnen optimisme bij de beleggers.

De Bel20 liet onder aanvoering van Suez vlak na opening met 4.058,49 punten een nieuw tussentijds record optekenen en stelt zo het vorige intraday record van vorige donderdag ongeveer 10 punten scherper.

De Bel20 noteert in de vroege middaghandel 0,8% hoger op 4.064,36 punten. Agfa-Gevaert is de enige daler in de Brusselse index.

Omstreeks 12.45 uur stijgt de DJ Stoxx50 0,3% tot 3.554,3 punten. De index telt 32 stijgers, 15 dalers en 3 stabiele aandelen. De DJ EuroStoxx50 klimt 0,5% tot 3.891,84 punten en de Euronext100 wint 0,4% tot 904,35 punten. Onder de nationale beurzen stijgt Londen 0,9%, Parijs en Frankfurt 0,4% en Amsterdam 0,2%.

Suez tekent voor een derde van de Bel20-winst. De Frans-Belgische nutsgroep klimt 1,5% naar EUR 35,4 en levert zo 10,74 extra winstpunten voor de Bel20 aan. De Karolingische financier Albert Frère, de grootste individuele aandeelhouder van Suez, suggereert in een interview met het zakenblad l'Expansion zijn belang in de fusiegroep Suez-GdF mogelijk op te krikken.

Suez slaat ook munt uit de heropflakkerende overnamekoorts in de energiesector. Het Duitse E.ON trekt zijn bod op de Spaanse energiegroep Endesa fors op, nadat bouwgroep Acciona een belang van 10% verwierf in de grootste nutsgroep van Endesa. Endesa ziet tegelijk zijn dominante positie in Spanje bedreigd, aangezien nummer twee Iberdrola en nummer drie Union Fenosa een fusie overwegen.

Bovendien bestaat de kans dat Suez zelf weer een doelwit wordt. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zijn er problemen met het fusieproject tussen Suez en Gaz de France, aangezien de spanningen tussen de fusiepartners oplopen. Suez en GdF stemden dit voorjaar in met de fusie, om een vijandig bod van het Italiaanse Enel op Suez af te blokken.

Umicore wint 1% tot EUR 116,4. Het Britse Johnson Matthey meldde vanmorgen dat het eerste halfjaar 'in lijn met de verwachtingen' was en rekent voor het tweede halfjaar op een hogere groei door de sterke vraag naar autokatalysatoren. Johnson Matthey domineert samen met Umicore en het door BASF overgenomen Engelhard de markt voor autokatalysatoren.

Fortis noteert 0,1% hoger op EUR 31,97. Volgens De Tijd bereidt de bank- en verzekeringsgroep een intrede voor op de Roemeense markt. Dexia is de grootste stijger in de Bel20 en wint 1,95% tot EUR 20,34. Dexia schroeft zijn ambities in Turkije fors op. De financieledienstengroep wil het aantal kantoren van haar filiaal DenizBank verdubbelen, fors rekruteren en overweegt verzekeringsactiviteiten in Turkije te lanceren.

Buiten de Bel20 is het bedrijfsnieuws veeleer schaars. Op de Vrije Markt heeft Proximedia, de ontwikkelaar van websites en leverancier van internetdiensten voor KMO's, in het eerste halfjaar van 2006 een groepswinst geboekt van EUR 460.862. Dat betekent een stijging van 43% vergeleken met de EUR 322.204 winst in dezelfde periode in 2005. Om 15 uur heeft de fixing op de niet-gereglementeerde markt plaats.

De Europese aandelenmarkten borduren voort op de sterke stijgingen die de Aziatische beurzen eerder vandaag kenden en het hoge slot van Wall Street gisteren. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen steeg in september sterker dan verwacht. Fusie- en overnamenieuws zweept de beleggers eveneens op.

De Spaanse nutsgroep Endesa schiet 6,6% hoger tot EUR 34,64. Het Duitse E.ON heeft zijn vijandig bod op de grootste elektriciteitsproducent van Spanje verhoogd met 38% tot EUR 35 per aandeel. E.ON zakt 2,1% tot EUR 92,55. Gisteren raakte bekend dat de Spaanse bouwgroep Acciona een belang van 10% in Endesa heeft opgebouwd. Acciona zou dat belang ruim willen verdubbelen, om zo het bod van E.ON af te blokken. Acciona stijgt 3,1% tot EUR 120,95 na dinsdag al 5,1% te hebben gewonnen.

Nog in Madrid is de notering van Iberdrola, het nummer twee op de Spaanse energiemarkt, opgeschort. Volgens anonieme maar betrouwbare bronnen zou de bouwgroep Actividades de Construccion & Servicios (ACS) een belang van 10% nemen in Iberdrola, met de bedoeling het bedrijf te fuseren met Union Fenosa. Hieruit zou de grootste energiegroep van het land ontstaan. Ook van ACS en Union Fenosa is de notering opgeschort.

De Zweedse textielgroep Hennes & Mauritz zag in het op 31 augustus 2006 afgesloten derde kwartaal van het boekjaar 2005/06 de nettowinst met 18% stijgen tot SEK 2,54 miljard (ca. EUR 273 miljoen). Dat is meer dan analisten hadden verwacht. H&M springt 4,6% hoger tot SEK 305,50.

De Franse autoproducent PSA Peugeot Citroen maakte dinsdagavond plannen bekend om 10.000 banen te schrappen. De winstcijfers van het bedrijf zijn al drieeenhalf jaar in dalende lijn en het management wil daar komaf mee maken. Het bedrijf wil ook sneller nieuwe modellen op de markt brengen en nieuwe series ontwikkelen voor de Europese, Chinese en Zuid-Amerikaanse markt. PSA stijgt 3,1% tot EUR 44,91.

Het Nederlandse uitgeefconcern Wolters Kluwer gaat de strategische opties onderzoeken voor zijn divisie Education. Dit kan resulteren in verkoop van de gehele divisie of een deel ervan. Als onderdeel van de nieuwe strategie denkt Wolters Kluwer na 2007 een autonome omzetgroei te behalen van 4-5%. Ook ziet de uitgever een voortdurende verbetering van de operationele marge na 2007. Wolters Kluwer veert 4,2% op tot EUR 20,45.

De Franse kleinhandelsgroep PPR overweegt om dochter FNAC in de etalage te zetten. Dat schrijven de Franse zakenkranten Les Echos en La Tribune. De winkelketen FNAC, die zich toelegt op cultuurproducten als boeken, CD's en DVD's en de bijbehorende afspeelapparatuur, heeft naar schatting een waardering van om en bij de EUR 2 miljard. PPR wint 2,7% tot EUR 117,3.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud