Advertentie
Advertentie

Wasserij Sint-Joris wast erg zuinig

(tijd) - Wasserij Sint-Joris, een kmo uit het Limburgse Jeuk, heeft de strenge milieuwetgeving niet nodig om ecologisch op het scherp van de snee te ondernemen. Voor Sint-Joris is een minimaal verbruik van water, zeep en energie een tweede natuur. De bedrijfsstrategie van de eigenaars, de familie Vanmechelen, is daarop afgesteld. Het bedrijf kreeg de Belgische Milieuprijs 2005-2006 voor duurzaam ondernemen.

Door te investeren in zuinige machines is het watergebruik gedaald tot amper een zesde van het gemiddelde in de sector.

Wasserijen staan gekend voor hun milieu-impact. Ze verbruiken niet enkel ontzettend veel water, maar vervuilen dat ook met allerlei wasproducten en detergenten. Bovendien is de sector gekend voor zijn hoge arbeidsintensiviteit en lage bedrijfsmarges. Ondanks zware inspanningen heeft de sector nog een weg te gaan om de strenge emissienormen na te leven.

Niets van dit stereotiepe beeld is van toepassing op wasserij Sint-Joris uit Jeuk, gelegen op de taalgrens in Zuid-Limburg. De wasserij is gericht op de zorgsector, zoals ziekenhuizen, psychiatrische instellingen en rusthuizen. Het bedrijf wast voor 112 instellingen, goed voor 30 ton wasgoed per dag. De omzet bedraagt zo'n 7,5 miljoen euro per jaar.

In plaats van te focussen op maximale tonnages, legt Sint-Joris de nadruk op een persoonlijke service. Het bedrijf wast niet enkel het platlinnen (zoals lakens en handdoeken), maar ook persoonlijke kledij. De service gaat zover dat zowat 8.000 bewoners van rusthuizen persoonlijk bediend worden en hun was individueel bezorgd krijgen. De afrekening gebeurt online vanuit de wasserij Sint-Joris.

INVESTEREN IN DE DIEPTE

'Het geheim achter die succesformule zijn de investeringen in de diepte, niet in de breedte. We vernieuwen om de vier jaar het machinepark, zodat Sint-Joris telkens over de nieuwste en zuinigste machines beschikt, gepaard met een maximale automatisering', zegt Raf Vanmechelen. Omdat de wasserij telkens over het nieuwste machinepark beschikt, vallen het onderhoud en de kosten daarvan bijna volledig weg, zegt bedrijfsleider Vanmechelen.

Die bewuste strategie heeft tot opmerkelijke milieuprestaties geleid. Het waterverbruik is in 2006 gedaald tot minder dan 2 m3 per ton wasgoed. De norm in de sector ligt nog altijd op 15 m3 per ton. Dat water wordt bovendien gezuiverd, zodat ruim 80 procent hergebruikt wordt. Sint-Joris loost bijna geen water meer. Terwijl de wasserij voorheen 125.000 euro per jaar aan milieuheffing betaalde, is dat nu 2.200 euro per jaar.

Het elektriciteitsverbruik liep terug tot 183 kwh per ton linnen, tegen 269 kwh in 1998. Door waspoeder te vervangen door waspasta is het zeepverbruik tot een derde teruggevallen: amper 4 gram per kg linnen. De luchtemissies zijn fors gedaald door beter afgestelde en nieuwe stookolie-installaties.

Dit milieugericht beleid legt het bedrijf geen windeieren. Bijna alle kosten (water, zeep, heffingen en hulpgoederen) liggen op amper een derde van het gemiddelde in de sector. Het nastreven van duurzaamheid maakt van wasserij Sint- Joris dan ook een financieel succes.

Guy VAN DEN BROEK

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud