250 bedrijven die allochtonen aanwerven krijgen subsidies

(tijd) - Renaat Landuyt (sp.a), de Vlaamse minister van Werkgelegenheid, subsidieert 250 bedrijven die allochtonen, mindervaliden of werknemers uit andere risicogroepen aanwerven. Hij trekt 2,65 miljoen euro voor de maatregel uit. Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, sprong gisteren al op de boot. De organisatie start met het 'Servicepunt KMO&Diversiteit' om de KMO's te adviseren bij de aanwerving van allochtonen.

Allochtonen, mindervaliden, ouderen of zelfs vrouwen hebben het nog steeds moeilijk op de arbeidsmarkt. Het ideale werknemersprofiel is dat van 'een blanke man tussen 25 en 44 jaar'. 'Fout', zeggen Landuyt en Kris Peeters, de gedelegeerd bestuurder van Unizo. 'Een bedrijf dat zich op dit overbevraagde segment concentreert, laat veel kansen liggen.'

Landuyt en Peeters gaven toe dat de aanwerving van allochtonen of mindervaliden extra inspanningen vergt van zowel de werknemer als de werkgever. De Vlaamse regering steekt daarom een handje toe. Bedrijven die een diversiteitsplan willen invoeren in hun personeelsbeleid kunnen tot tweederde van de kosten, met een maximum van 10.000 euro, terugbetaald krijgen. Het geld kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld taallessen voor allochtonen, voor ICT-opleiding voor oudere werknemers of voor technische aanpassingen bij de aanwerving van mindervaliden.

Landuyt trekt dit jaar 2,65 miljoen uit voor de diversiteitsplannen, goed om 250 bedrijven te helpen. Vorig jaar werden 300 diversiteitsplannen goedgekeurd. Landuyt: 'Hierdoor konden 1.109 allochtonen aan de slag en kregen 2.673 ouderen een opleiding op de werkvloer.'

Peeters beklemtoonde dat de KMO's beter scoren dan grote ondernemingen inzake tewerkstelling van kansengroepen. 65 procent van de tewerkgestelde mindervaliden is actief in KMO's.

Unizo lanceerde ook het Servicepunt KMO&Diversiteit, dat door minister Landuyt gesubsidieerd wordt. De KMO-werkgever kan er terecht voor concrete informatie over recrutering en vorming van kansengroepen, en over de beschikbare subsidies. Het Servicepunt begeleidt een proefproject 'Nederlands leren op de KMO-werkvloer.' 'Voor een KMO-werkgever komen opleidingen vaak overeen met verlies aan productiecapaciteit, en houden ze te weinig rekening met de noden van de werkvloer', legt Karen Castruck, de coƶrdinator van het Servicepunt, uit. De KU Leuven werkte in samenwerking met de VDAB een aangepast opleidingssysteem voor KMO's uit. Het wordt uitgetest in vier bedrijven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud