27.000 bedrijven gebruikten al opleidingscheques

(tijd) - In Vlaanderen vroegen al 27.000 bedrijven cheques aan om met overheidssubsidies opleidingen voor hun werknemers te betalen. Op eigen initiatief deden al 125.000 werknemers hetzelfde. Ook VZW's en meewerkende echtgenotes van zelfstandigen kunnen voortaan van het systeem gebruik maken.

De cheques maken het goedkoper om opleidingen te volgen. Ze zijn 30 euro per stuk waard, waarvan de overheid 15 euro betaalt. Tot nog toe konden alleen bedrijven en werknemers ze aanvragen. Van de ondernemingen met meer dan tien werknemers deed 43 procent dat al.

De Vlaamse regering breidde het systeem uit naar VZW's. Ze komen in aanmerking zodra ze een aansluitingsnummer hebben bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Ook meewerkende echtgenoten van zelfstandigen kunnen voortaan aan het systeem deelnemen.

Vanaf half mei kunnen bedrijven de cheques alleen nog elektronisch bestellen. Ze krijgen een opleidingskrediet waarmee ze voor maximum 6.000 euro cheques kunnen aanvragen. Met het elektronische krediet kunnen ze de cheques verzilveren bij de Vlaamse regering.

Landuyt maakte eind februari al voorlopige cijfers bekend. Daaruit bleek dat ruim een kwart van de werknemers de cheques aanvraagt om een informatica-opleiding te volgen. Een vijfde van de aanvragers wil zijn talenkennis bijschaven. Ruim vier vijfde van de aanvragers is tussen 20 en 49 jaar.

Bedrijven kunnen de cheques gebruiken om opleidingen te geven. Als een werknemer een opleiding verlangt die zijn bedrijf niet wil aanbieden, kan hij zelf de cheques aanvragen. Hij moet daarvoor niet in Vlaanderen of Brussel werken, maar er wel wonen. De opleiding moet niet noodzakelijk verband houden met de huidige job, maar moet wel de kansen op de arbeidsmarkt verhogen. Per werknemer geldt een maximum van 250 euro. De cheques zijn verkrijgbaar bij de VDAB.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud