9 procent minder nieuwe bedrijven in Antwerpen-Waasland

(tijd) - Het aantal oprichtingen van nieuwe bedrijven in de regio Antwerpen-Waasland daalde met 9 procent tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar. In de rest van België beliep de daling 5,6 procent. Dat blijkt uit berekeningen van handelsinformatiebedrijf Graydon Belgium voor de regionale conjunctuurbarometer.

De zwakke cijfers voor de regio Antwerpen-Waasland, de belangrijkste industriële en logistieke draaischijf van het land, zijn een slecht voorteken voor de Vlaamse en federale economische ontwikkeling. De regionale conjunctuurbarometer die de Kamer van Koophandel en Nijverheid van Antwerpen-Waasland elke maand opstelt in samenwerking met de Nationale Bank en Graydon Belgium nam in juli een forse duik. In juni was er een eerste sterke daling. Zowel in juni als in juli is de daling van het ondernemersvertrouwen in Antwerpen-Waasland veel krachtiger dan in de rest van het land. De regionale conjunctuurbarometer Antwerpen-Waasland loopt sterk vooruit op de algemene economische ontwikkeling in de rest van België. Verwacht wordt dat het ondernemersvertrouwen ook in de rest van het land flink afneemt.

De daling van de regionale conjunctuurbarometer is te wijten aan de vermindering van de binnenlandse en buitenlandse vraag, de vraagvooruitzichten en het productieritme. Het vertrouwen daalde iets minder wat betreft de totale orderpositie en de werkgelegenheidsvooruitzichten. KB

Het volledige artikel verscheen in De Financieel-Economische Tijd van 6 augustus.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud