Aandelenopties boeken als kosten kost Europese bedrijven 8% winst

(tijd) - Het boeken van aandelenopties voor managers en andere werknemers als bedrijfskosten, zou de Europese bedrijfswereld vorig jaar 8 % van hun nettowinst hebben gekost. Dat berekende de zakenbank Dresdner Kleinwort Benson. In de Verenigde Staten zou de maatregel de bedrijfswinsten in 2001 met 30 % hebben gedrukt en met 10 tot 15 % op de lange termijn.

Dresdner verwacht dat tegen 2004-2005 het in kosten nemen van opties verplicht zal zijn. Vandaag boeken de meeste bedrijven de optieplannen niet als kosten, maar vermelden ze enkel als voetnoot in het jaarverslag. De Amerikaanse boekhoudregels, opgesteld door de Financial Accounting Standards Board (FASB), verplichten bedrijven niet om de kosten van aandelenopties als bedrijfskosten te boeken. Voorstanders om dat te doen, zoals belegger Warren Buffett en Fed-voorzitter Alan Greenspan, zeggen echter dat aandelenopties een deel van het loon zijn en dus als personeelskosten moeten worden geboekt. Tegenstanders vinden dat aandelenopties bijzonder moeilijk te waarderen zijn, wat beleggers in de war kan brengen.

In juli liet de International Accounting Standards Board (IASB) reeds weten zich achter het idee te scharen om aandelenopties voortaan als kosten op te nemen in de resultatenrekening. De leidinggevende instelling voor boekhoudnormen zal daartoe nieuwe regels opstellen. Die zouden dan in 2004 van kracht worden. De nieuwe regels zijn een rechtstreeks gevolg van de vele bedrijfsschandalen in de VS. De IASB stelt voor opties als kosten te boeken in de periode dat ze worden toegekend, niet de periode waarin ze kunnen worden uitgeoefend. Daardoor zal het effect op de winst gemiddeld al na vier jaar volledig zijn verrekend.

Verscheidenen toonaangevende Amerikaanse bedrijven hebben ondertussen besloten om reeds op deze maatregel vooruit te lopen. O.a. de Amerikaanse groep General Electric (GE) zal de kosten van de toekenning van aandelenopties aan het personeel voortaan boeken als bedrijfskosten. Coca-Cola en Computer Associates namen eerder al eenzelfde beslissing maar GE is wel de grootste onderneming die deze beslissing neemt. Door de aandelenopties als bedrijfskosten te boeken, zal de nettowinst van het boekjaar met minder dan 30 miljoen dollar dalen. Dat is minder dan een dollarcent per aandeel. In de komende drie tot vier jaar loopt de geleidelijke inboeking van de kosten tot drie dollarcent per aandeel op.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud