Aanvaardingsplicht werkt niet voor wit- en bruingoed en houtsector

(belga) - Er komt een evaluatie van de aanvaardingsplichten. Dat zegt de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij (Ovam) in een reactie op de kritiek van de Vlaamse industrie. In onder meer de sectoren van wit- en bruingoed en van autobanden vlot de aanvaardingsplicht niet, luidt het bij Ovam.

De aanvaardingsplicht maakt dat fabrikanten en invoerders verplicht afgedankte producten moeten aanvaarden en recycleren. "Onder de vorige Vlaamse regering was dit het instrument bij uitstek om aan milieubeheer te doen", legt Ovam-woordvoerder Guy Haemels uit. "In sommige sectoren werkt dit, in andere echter niet."

Voor bijvoorbeeld de inzameling van bedrijfsmatige verpakkingen werkt dit goed. "Daar is het marktconform en betekent het systeem geen bijkomende kost voor de marktspelers", aldus Haemels. In andere sectoren betekenen de extra administratieve verplichtingen echter bijkomende kosten. "De vraag is of dit verantwoord is en of er een evenredig milieuvoordeel is", zegt de Ovam-woordvoerder. En: "Mogelijk zijn er alternatieven om de producentenverantwoordelijkheid in te vullen, zoals meer middelen voor responsabilisering van de burger of economische instrumenten (heffingen)".

Sectoren waar de aanvaardingsplicht niet vlot, aldus Haemels, zijn bijvoorbeeld wit- en bruingoed (Recupel) of de autobanden (Recytyre). "En de aanvaardingsplicht van houtafval moet nog grondig worden bediscussieerd in de commissie leefmilieu", heet het verder. "In die sectoren betekent het een groot probleem", geeft de Ovam-woordvoerder aan.

De evaluatie van de aanvaardingsplichten is voor volgend jaar en gebeurt door Ovam.

In een reactie op de kritiek van de Vlaamse industrie en distributie, die vrezen voor verhoogde kosten voor de bedrijven op de containerparken, luidt het dat het "enkel de bedoeling is dat de directe kosten zullen worden vergoed aan de containerparken", aldus Haemels. "Ook hier telt immers het principe 'de vervuiler betaalt'". De Vlaamse industrie en distributie vrezen voor torenhoge kosten en dat zij dreigen op te draaien voor de financiering van de parken. "Dat is een verkeerde interpretatie", verzekert de Ovam-zegsman.

22357023

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud