Antwerpse rechtbank strengste in Vlaanderen voor faillissementen

De handelsrechtbank van Antwerpen is de strengste rechtbank van Vlaanderen als het gaat over faillietverklaringen van bedrijven. Luik is de strengste handelsrechtbank van het land.

(tijd) Ook Brussel hoort bij de strengere rechtbanken. In Ieper en Oudenaarde hebben zwaar zieke ondernemingen de grootste overlevingskansen.

Het handelsinformatiebedrijf Graydon berekende een strengheidsratio voor de handelsrechtbanken van België. De ratio geeft een verhouding weer tussen het relatieve aantal zieke ondernemingen in een arrondissement en het aantal bedrijven dat vorig jaar effectief failliet verklaard werd.

Uit de cijfers blijkt dat de Waalse handelsrechtbanken strenger zijn dan de Vlaamse. Luik is met 4,7 procent zieke ondernemingen en 2,5 procent faillissementen in 2006 de strengste handelsrechtbank, gevolgd door Namen. Antwerpen vervolledigt de top drie met 4,65 procent zieltogende ondernemingen en 1,95 procent faillissementen.

Voor ondernemingen die een faillissement willen ontlopen, is het goed toeven in Ieper. Daar zijn weinig zwaar zieke ondernemingen gevestigd. De kans dat ze failliet verklaard worden, is kleiner dan elders. Ook Oudenaarde en Neufchâteau hanteren een gedoogbeleid.

Graydon publiceerde gisteren ook zijn jaarlijkse gezondheidsbarometer van de Belgische ondernemingen. Daaruit blijkt dat 4,3 procent van alle Belgische ondernemingen per eind december 2006 zwaar ziek was, een lichte daling tegenover een jaar eerder.

GDC

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud