Bedrijven betalen 27,7 procent meer voor gas

(tijd) - De aardgasprijzen zijn voor Belgische industriële bedrijven met 27,7 procent gestegen in een jaar tijd. Dat berekende het onderzoeksbureau NUS. De gasprijzen voor verbruikers stijgen omdat gasinvoerders- en handelaars de hogere marktprijzen doorrekenen aan hun klanten. In België blijft aardgas voor grote verbruikers desondanks goedkoper dan in de meeste andere industrielanden.

De gasprijs voor Belgische industriële bedrijven steeg het afgelopen jaar met 27,7 procent, blijkt uit de studie van NUS Consulting Group. Dat is een van de sterkste stijgingen die wordt opgemeten bij gasverbruikers in de industrielanden. De studie heeft betrekking op de aardgasprijzen op 1 september bij industriële afnemers met een verbruik van 29,3 miljoen kilowattuur. De prijsstijging voor Belgische bedrijven is groter dan verwacht. 'Het einde van de prijsstijgingen lijkt nog niet in zicht', zegt Allyn Rieke, de algemeen directeur van NUS Benelux. De gasprijzen stijgen in navolging van de hogere olieprijzen. Maar er zit ook heel wat speculatie in de markt, vermoedt Rieke.

Voor bedrijven zijn de sterk stijgende gasfacturen een enorme last. De meeste gasinvoerders en -handelaars hebben veel minder problemen met de stijgende marktprijzen. Zij kunnen meestal terugvallen op goedkope langetermijncontracten en dekken zich met financiële instrumenten in. De prijsverhogingen worden grotendeels doorgerekend aan de klanten. De eindafnemer wordt daardoor zwaar getroffen, zegt Rieke.

De bedrijven zouden meer gebruik moeten maken van de concurrentie op de Europese aardgasmarkt, vindt NUS. Toch kan een contract met een goedkopere leverancier niet de volledige prijstijging compenseren, erkent het adviesbureau. 'Het is echter vreemd dat veel bedrijven lijken te berusten in de energieprijzen, een houding die ze nooit zouden aannemen in andere domeinen', zegt Rieke.

Uit de studie van NUS blijkt ook dat België relatief goedkoop is voor aardgas. Ondanks de sterke stijging van de aardgasprijs betalen grote verbruikers in de meeste industrielanden meer dan in België. Met 18,89 euro per kilowattuur staat België op de twaalfde plaats van veertien industrielanden.

De voormalige monopolist en Suez-dochter Distrigas is de grootste speler op de Belgische markt. Andere spelers zijn het zusterbedrijf Electrabel Customer Solutions, Luminus, Gaz de France, Wingas en BP Belgium.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud