Bedrijven betalen facturen steeds later

Tijdens het derde kwartaal van 2008 betaalden beduidend meer bedrijven hun facturen na de afgesproken vervaldatum. Ze kwamen hun betalings- afspraken niet correct na. Uit de Graydon Bedrijven Betaalindex blijkt dat het aantal bedrijven-wanbetalers is toegenomen met 16 procent.

(tijd) - Nog maar 64,13 procent van alle transacties gebeurde volgens de afgesproken voorwaarde, tegen nog 68,36 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Voor de eerste keer sinds Graydon die betaalindex maakt, betaalt meer dan 9 procent van de bedrijven meer dan 90 dagen na vervaldatum.

De openbare besturen betaalden het afgelopen kwartaal maar 54 procent van de facturen binnen de afgesproken termijn, een daling met liefst 27 procent tegenover dezelfde periode in 2007. Slechts 42 procent van de bedrijven actief in handel en exploitatie van vastgoed betaalden tijdig.

Maar ook in de bouw, de horeca en de reissector werd minder stipt betaald. De wet bepaalt sinds augustus 2002 dat de standaardtermijn van betaling 30 dagen is en dat vanaf de vervaldatum intrest verschuldigd is zonder een officiële ingebrekestelling.

Wanbetaling kan zware gevolgen hebben. Uit onderzoek blijkt dat meer dan een kwart van alle faillissementen wordt veroorzaakt door wanbetalingen. Bovendien primeert de commerciële relatie: vaak durft de eiser geen nalatigheidsintresten verhalen op zijn klant en wordt de leverancier niet vergoed voor de schade.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud