Bedrijven hoeven resultaten niet elk kwartaal te publiceren

(tijd)- De Europese ministers van Financiën verwerpen het voorstel van de Europese Commissie om beursgenoteerde bedrijven tot kwartaalresultaten te verplichten. Een halfjaarlijkse rapportering volstaat, maar bedrijven moeten wel elke drie maanden een tussentijdse update verschaffen. Daarmee haalt Groot-Brittannië zijn slag thuis, want het compromis valt grotendeels samen met de huidige Britse regelgeving. De Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, is tevreden want hij wenst genoteerde bedrijven geen extra lasten op te leggen, bovenop de invoering van de IAS-boekhoudnormen vanaf 2005.

De Europese Commissie diende eerder dit jaar een voorstel in dat alle ongeveer 7.000 Europese beursgenoteerde bedrijven zou verplichten driemaandelijks resultaten te publiceren. Het voorstel zorgde voor een tweespalt in de EU-lidstaten.

Duitsland, Frankrijk en de zuiderse landen waren voor, de meeste anderen tegen. De Britse minister van Financiën, Gordon Brown, trok het hardst van leer tegen het voorstel. Hij kreeg daarbij de steun van België, Nederland, Luxemburg, Ierland, Denemarken en Oostenrijk.

Met het door de Italiaanse EU-voorzitter uitgewerkte compromis haalt Brown zijn slag thuis. Een halfjaarlijkse rapportering volstaat, maar bedrijven moeten tussentijds wel een update verschaffen. Daarin moeten bedrijven niet per se cijfers geven. Wel moeten ze de beleggers op de hoogte houden van alle belangrijke gebeurtenissen sinds het meest recente halfjaarverslag.

Het compromis gelijkt sterk op de huidige Britse regelgeving. De Britse financiële wetgeving legt net als de Belgische alleen een halfjaarlijkse rapportering op. Als er tussentijds belangrijk nieuws is, moeten Britse bedrijven dat via een 'trading update' melden.

Brown toonde zich in een reactie bijgevolg tevreden. 'We onderschrijven de noodzaak aan transparante informatie. Maar we accepteren echter niet dat de bedrijven daardoor bijkomende zware lasten opgelegd krijgen.' Ook de Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, liet verstaan genoteerde bedrijven geen extra lasten te willen opleggen, bovenop de invoering van de IAS-boekhoudnormen vanaf 2005.

In Europa woedt al een hele tijd een hevig debat over kwartaalresultaten. De voorstanders, waaronder de Europese Commissie, argumenteren dat een driemaandelijkse rapportering beleggers meer transparantie biedt. Critici vrezen daarentegen dat kwartaalcijfers alleen maar het kortetermijndenken in de hand werken. KVS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud