Bedrijven willen niet opdraaien voor containerparken

(belga) - De bedrijven vrezen dat ze zullen moeten opdraaien voor een groot deel van de financiering van de gemeentelijke containerparken, indien Ovam in een advies de wensen van de containerparken zal volgen. Uiteindelijk zal de consument moeten opdraaien voor de meerkost, waarschuwen de bedrijven. Die schermen ook met alternatieven voor containerparken.

Door de wettelijke aanvaardingsplicht zijn fabrikanten en invoerders verplicht afgedankte producten (bijvoorbeeld autobanden en televisietoestellen) te aanvaarden en te recycleren. Dat gebeurt nu onder meer via de containerparken. De VLAREA-milieuwetgeving (Vlaams reglement inzake afvalvoorkoming en -beheer) bepaalt dat containerparken voor hun directe en indirecte kosten een rekening zullen kunnen sturen naar de fabrikanten en invoerders.

De Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij (Ovam) moet aan Vlaams milieuminister Kris Peeters een advies geven over deze aanrekening van de kosten. Maar Industrie Vlaanderen (een samenwerking van de tien belangrijkste industriƫle sectorfederaties), de federatie van de distributieondernemingen (Fedis) en de Federatie van de Elektriciteit en Elektronica (FEE) vrezen dat Ovam in haar advies zal zwichten voor de druk van de gemeenten, en dat de bedrijven grotendeels zullen moeten opdraaien voor de financiering van de containerparken.

De bedrijven, aldus adjunct-directeur van Agoria Filip Geerts, zijn bereid om de directe kosten van het extra werk in de containerparken als gevolg van de aanvaardingsplicht te dragen. "Maar de gemeenten willen alles aanrekenen: van de belichting, de bewegwijzering en de omheining in de containerparken tot milieuambtenaren". Dat is twee maal langs de kassa passeren, aldus Geerts: de algemene kosten van de containerparken worden immers al betaald door subsidies en gemeentelijke taksen.

Voor hun vrees omtrent de kostenaanrekening baseren de bedrijven zich op een voorstelling door Ovam. Daarin werd een rekenmodel getoond waarmee de kostprijs per afvalstroom kan worden opgesplitst. "En er staan verontrustende cijfers in", aldus Geerts. "Voor bepaalde productgroepen zou de ophaalkostprijs tot 10 maal hoger liggen", weet hij.

De Vlaamse industrie en distributie verzwijgen niet dat het uiteindelijk de consument zal zijn die zal opdraaien. De hogere vergoedingen voor de containerparken zullen immers doorverrekend worden in de recyclagebijdrage die de consument betaalt, als hij bijvoorbeeld een elektrisch huishoudtoestel koopt.

Wegens het krappe tijdsbestek -de voorschriften voor de aanrekening van de kosten moeten voor 31 december af zijn- vragen Industrie Vlaanderen, Fedis en FEE snel overleg. Ze schermen ook met alternatieven voor de gemeentelijke containerparken. "Er kan ook ingezameld worden via de winkeliers of via mobiele inzamelpunten", stelt Geerts. Betaalbare containerparken blijven volgens hem echter de beste oplossing voor iedereen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud