Advertentie

Belastingkorting op lening aan starter

(belga) - De Vlaamse regering heeft definitief het ontwerpdecreet goedgekeurd dat aan vrienden, kennissen of familieleden die tot 50.000 euro lenen aan een startend Vlaams bedrijf een belastingkorting van 2,5 procent tot maximaal 1.250 euro per jaar toekent. Dit moet jonge startende ondernemers makkelijker aan startkapitaal helpen.

Het definitieve ontwerpdecreet doopt de werknaam 'vriendenlening' om in 'winwinlening'. 'Iedereen wint immers bij het afsluiten van een dergelijke lening: startende ondernemers kunnen voordelig lenen en de kredietgever krijgt een belastingvoordeel', klinkt het bij Moerman. Het ontwerpdecreet wordt nu overgemaakt aan het Vlaams parlement, waar het nog dit voorjaar kan worden goedgekeurd.

De helft van de jongeren wil wel een eigen bedrijf oprichten, blijkt uit onderzoek, maar uiteindelijk zet maar drie procent de stap. Dat komt omdat kandidaat-ondernemers vaak kampen met een gebrek aan startkapitaal. Nochtans zegt 63 procent van de ondernemers te kunnen starten met minder dan 60.000 euro.

De winwinlening is een achtergestelde lening van maximum 50.000 euro. Ze moet acht jaar lopen en moet in één keer worden terugbetaald. Als het bedrijf de achtergestelde lening toch niet kan aflossen, krijgt de investeerder 30 procent van de lening terug via een eenmalige belastingsaftrek.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud