Belg heeft weinig betaalde vakantie- en feestdagen

(tijd) - Het aantal betaalde vakantie- en feestdagen ligt in België aan de relatief lage kant. Belgische werknemers hebben er gemiddeld 30, waarvan 20 betaalde vakantiedagen en 10 betaalde feestdagen. In slechts vier van de vijftien lidstaten van de Europese Unie hebben werknemers nog minder betaalde vakantie- en feestdagen. Het Europese gemiddelde bedraagt 34.

Hoeveel vakantiedagen werknemers in de EU gemiddeld hebben, staat in een onderzoek van de managementadviseur Mercer Human Resource Consulting dat gisteren gepubliceerd werd.

Het gemiddeld aantal betaalde vakantie- en feestdagen is het hoogst in Finland (39). Een werknemer heeft er gemiddeld 25 dagen vakantie en 14 feestdagen. Dan volgen Oostenrijk (38) en Griekenland (37). Onderaan de rangschikking komen Ierland (29) en Nederland en het Verenigd Koninkrijk (elk 28). De cijfers slaan op werknemers die vijf dagen per week werken en minstens tien jaar in dienst zijn.

Het gemiddelde aantal betaalde vakantiedagen in de Europese Unie is 23, het gemiddelde aantal betaalde feestdagen 11. Ter vergelijking: de VS tellen tien betaalde feestdagen en 15 betaalde vakantiedagen voor werknemers met een lange staat van dienst. Die 15 vakantiedagen zijn niet wettelijk afdwingbaar.

In heel de Europese Unie zijn er 50 officiële feestdagen, waarvan er 30 slechts door één of twee lidstaten worden nageleefd. 'Het grote aantal feestdagen bemoeilijkt de coördinatie van het zakenleven in Europa', stelt Mercer. 'Feestdagen hebben hun origine in de godsdienst of de lokale cultuur. Het zal erg moeilijk zijn gewoontes te veranderen die gebaseerd zijn op traditie.'

Mercer sluit niet uit dat 'de druk om te harmoniseren' in de komende jaren toeneemt.

In Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk is vakantie op feestdagen geen afdwingbaar recht. In die drie landen mogen werkgevers eisen dat het personeel komt werken. Meestal gebeurt dit echter niet.

Bovenop de betaalde vakantie- en feestdagen geven de meeste Europese landen ook betaalde vakantie bij een huwelijk, het overlijden van een nauwe verwant of de geboorte van een kind.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud