Belgische bedrijven boeken geen vooruitgang inzake 'deugdelijk bestuur'

(tijd) - De grote Europese bedrijven deden het voorbije jaar duidelijk meer aan deugdelijk bestuur. In België is er nauwelijks beterschap merkbaar. Daardoor is België, enkele jaren geleden nog bij de besten in Europa, weggegleden naar de middelmaat. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Deminor Rating bij de grootste 300 bedrijven in Europa.

De schandalen bij Enron, WorldCom en Ahold hebben de aandacht voor deugdelijk bestuur doen toenemen. 'De bedrijven zijn erop uit hun integriteit tentoon te spreiden', stelt Jean-Nicolas Caprasse, vennoot bij Deminor Rating. 'Dat blijkt bijvoorbeeld uit de sterke toename van het aantal bedrijven dat zijn ethische code publiceert. In 2002 ging het om 44 procent van de bedrijven. Vorig jaar was dat gestegen tot 74 procent. Het is natuurlijk afwachten hoeveel dat in de praktijk uitmaakt.'

De bedrijven telden in 2003 meer onafhankelijke bestuurders dan een jaar eerder. Ook in de benoemings- en remuneratiecomités nam het aantal onafhankelijken toe. Het voorbije jaar werden veel minder vergoedingen betaald aan de auditors voor niet-auditopdrachten. De grote auditbedrijven bieden immers ook raadgevende diensten aan voor andere dan boekhoudkundige diensten. Dat kan hun onafhankelijkheid bij de controle van de boekhouding in het gedrang brengen.

Ook voor de publicatie van gegevens is er beterschap. Zwitserland boekte het afgelopen jaar de grootste vooruitgang. In 2002 publiceerde slechts een kwart van de Zwitserse bedrijven cijfers over de vergoeding van de bedrijfstop. In 2003 publiceerden alle Zwitserse bedrijven die informatie.

De Belgische bedrijven presteerden in 2003 in het algemeen middelmatig vergeleken met die in de andere Europese landen. Dat was in 2002 ook al het geval. In 1999 en 2000 hoorde België nog tot de besten voor deugdelijk bestuur. 'België scoort hoog voor het principe '1 aandeel, 1 stem, 1 dividend', maar de Belgische raden van bestuur hebben nog te vaak de beslissingsmacht om het kapitaal te verhogen zonder het fiat van de algemene aandeelhoudersvergadering', stelt Deminor Rating.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud