Belgische bedrijven populair bij private investeringsgroepen

(tijd) - Europese private investeringsgroepen beschouwen Belgische bedrijven als interessante kandidaten voor overnames. Dat blijkt uit een rondvraag van het consultancybedrijf Price Waterhouse Coopers (PWC) in negen Europese landen. Fiscaliteit blijkt volgens de enquête een van de doorslaggevende factoren om een overname te doen.

Price Waterhouse Coopers ging bij de grootste private investeringsgroepen uit negen landen in Europa na wat ze de interessantste regio's vonden voor overnames en in welke landen ze willen investeren. Verder werd ook gevraagd welke factoren een rol spelen bij een overname. In België ging PWC te rade bij de investeringsgroepen GIMV, ING, Alpinvest Partners en Paribas Copeba.

De enquête leert dat Belgische ondernemingen aantrekkelijk zijn voor overnames. De helft van de respondenten beschouwt België als een interessante investeringsregio. Daarmee komt ons land op de derde plaats, na het Verenigd Koninkrijk (54 procent) en Duitsland (52 procent).

Bovendien zegt 52 procent van de geraadpleegde investeringsgroepen plannen te hebben om in België te investeren. Dat is een vierde plaats, na het Verenigd Koninkrijk, (60 procent), Duitsland (58 procent) en Frankrijk (56 procent).

Volgens Jan Muyldermans, partner bij PwC Tax Consultants, valt België in de smaak dankzij zijn multiculturele karakter, de goede werkkrachten en de kwaliteit van de bedrijven en hun management. Bovendien kent ons land nog veel familiebedrijven die verder willen groeien. Samenwerken met een investeringsgroep kan dergelijke ondernemingen helpen die ambities waar te maken.

Belastingen blijken een doorslaggevende factor voor de manier waarop overnames gebeuren, zegt 74 procent van de respondenten. Zeventig procent van de investeringsgroepen meent wel dat de fiscaliteit steeds ingewikkelder wordt in Europa, wat het structureren van Europese overnames bemoeilijkt.

De fiscale omgeving speelt dus een belangrijke rol, en België scoort hier goed dankzij de aftrekbaarheid van intresten en omdat er geen belasting wordt geheven op de meerwaarde van aandelen. 'Een minpunt is wel dat er geen fiscale consolidatie bestaat in België,' stelt Jan Muyldermans. 'Het zou goed zijn indien de overheid van deze fiscale consolidatie nu snel werk zou maken om verdere investeringen nog te stimuleren', vervolgt hij.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud