Belgische bedrijven worden competitiever

(tijd) - In de rangschikking van de meest concurrentiële landen ter wereld stijgt België van de 27ste naar de 25ste plaats. Finland blijft de meest concurrentiële economie, voor de Verenigde Staten. Dat blijkt uit The Global Competitiveness Report 2004-2005 dat het Zwitserse World Economic Forum (WEF) publiceerde.

Bij de samenstelling van de rangschikking maakte het World Economic Forum een sterkte-zwakteanalyse van 104 landen. Die houdt rekening met de macro-economische gegevens van een land en de kwaliteit van zijn instellingen, zijn technologie en zijn infrastructuur.

Voor het tweede opeenvolgende jaar staat Finland op de eerste plaats. 'Finland combineert een uitstekend macro-economisch beleid met kwalitatief goede overheidsinstellingen. Bovendien is de privé-sector steeds bereid in te spelen op de nieuwste trends', luidt het in een mededeling van het WEF.

Samen met Zweden, Denemarken en Noorwegen staan alle Scandinavische landen in de topzes. De Scandinavische hegemonie wordt enkel doorbroken door de Verenigde Staten op de tweede plaats en Taiwan op de vierde. De VS voerden de rangschikking aan in 2002. Ze worden geprezen om 'hun technologische suprematie', maar de overheidsinstellingen krijgen maar een matige waardering. België doet in de rangschikking een kleine stap voorwaarts, van de 27ste naar de 25ste plaats. Het Afrikaanse Tsjaad sluit de rij op de 104de stek.

De rangschikking wordt samengesteld door een enquête bij 8.700 bedrijfsleiders die moeten oordelen over economische, sociale en administratieve kwaliteiten van een land. Ook moet de rangschikking het groeipotentieel voor de volgende vijf tot acht jaar weerspiegelen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud