Belgische groeiondernemingen creëren meer werk dan Europese concurrenten

(tijd) - Belgische snelgroeiende bedrijven creëren meer werkgelegenheid dan vergelijkbare ondernemingen in Europa. Bovendien tekenden die bedrijven in ons land de jongste drie jaar ook een hogere omzetgroei op. Dat schrijft De Tijd.

De groei komt in België bijna uitsluitend van kleine en middelgrote ondernemingen. Dat blijkt uit de 'Europe's 500', een jaarlijkse rangschikking van de 500 snelstgroeiende Europese bedrijven.

De 'Europe's 500', opgesteld met steun van de Amerikaanse softwaregigant Microsoft en de Big Four-accountant PricewaterhouseCoopers (PWC), hanteert twee criteria: de omzetgroei en de jobcreatie. Ondanks het moeilijke bedrijfsklimaat stonden de 500 snelstgroeiende Europese ondernemingen tussen eind 2000 en eind 2003 garant voor 120.000 extra banen.

'Vele bedrijven slaagden er bovendien in vorig jaar dubbel zoveel banen te creëren als in 2002 en 2001. Dat wijst erop dat het ergste van de dip in de economie achter ons ligt', zegt onderzoekster Nikki Walker. 'Opvallend is dat veel kleinere bedrijven terrein moesten prijsgeven terwijl ze zich aan het einde van de jaren 90 profileerden als snelle groeiers. Dat geldt vooral voor de IT-bedrijven', vervolgt Walker.

Het snelstgroeiende Europese bedrijf is de Britse facility-manager City Refrigeration. Die onderneming werd opgericht in 1985 en is actief in het onderhoud en beheer van gebouwen. Eind 2002 telde City Refrigeration al 8.016 werknemers. Sinds 1999 kon het bedrijf een jaarlijkse omzetgroei van bijna 75 procent optekenen.

24 Belgische bedrijven behoren tot de 500 snelstgroeiende Europese ondernemingen. De werkgelegenheid bij die Belgische groeiers steeg sinds begin 2001 met gemiddeld 21 procent per jaar tegenover een Europees gemiddelde van 15 procent. Ook in termen van omzet konden de Belgische spelers mooiere prestaties neerzetten. De cumulatieve omzetgroei over de jongste drie jaar kwam in België uit op 96 procent, tegenover een Europees gemiddelde van 54 procent.

Die indrukwekkende groei kwam in België alleen van kleine en middelgrote bedrijven met minder dan 1.000 werknemers. De Belgische biotechnologiesector scoorde veel beter dan de Europese concurrentie. De sector was in ons land goed voor 634 extra jobs per bedrijf over de jongste drie jaar. Gemiddeld leverde de biotechsector in Europa per bedrijf de jongste drie jaar 280 banen op.

De Vlaamse verdeler van farmaceutische producten Omega Pharma prijkt als eerste Belgische onderneming op de vijfde plaats van de Europese ranglijst. Bij de vorige editie schitterde het farmabedrijf nog op de tweede plaats. 'Hoewel Omega Pharma qua werkgelegenheid nog steeds puik presteert, was de groei toch niet zo significant als in 2002', legt Walker uit. De producent van aluminiumsystemen Aliplast stijgt van de 29ste naar de 19de plaats. Eind vorig jaar werd Aliplast overgenomen door de Britse durfkapitalist Electra Partners. Het biotechbedrijf Eurofins Scientific uit Kraainem vervolledigt de Belgische top-3 op de 22ste plaats. Op de 110de plaats staat Iris Cleaning Servicex, op de 167e plaats Cleaning Masters en op de 171e plaats Melexis.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud