Bellen van vast naar mobiel maakt factuur extra duur

Ruim 30 procent van alle belminuten in Belgische bedrijven verloopt tussen een vast en een mobiel toestel. Maar in verhouding zijn die telefoontjes veel duurder. Gesprekken van vaste naar mobiele toestellen zijn, ondanks alle aangekondigde prijsdalingen, nog altijd het zorgenkind van de telefoonrekening. Maar wat kunt u eraan doen?

(tijd) - Het onderzoeksbureau Omsyc berekende, op vraag van het vakblad Smart Business Strategies, het cijfer van 30,3 procent voor het aandeel van vast-mobiel in de totaliteit van alle gesprekken. Gesprekken tussen vaste toestellen bedragen bij Belgische bedrijven een kleine 40 procent. De puur mobiele oproepen (die tussen twee gsm's dus) staan in voor de overige 30 procent. Opvallend is dat de voorbije jaren het aandeel van de gesprekken waar een mobiel toestel bij komt kijken alleen maar is toegenomen. Net als de rekening. Want als werknemers een gsm van het bedrijf krijgen en door hun collega's op dat toestel worden opgebeld, dan kan de factuur snel oplopen.

Prijsdaling

Een cruciale factor bij de gesprekken van vast naar mobiel is het interconnectietarief, een tarief dat moet worden betaald om van het ene netwerk naar het netwerk van een andere operator over te schakelen. Zowat een jaar geleden legde de regelgever op die tarieven met tweemaal 20 procent te verlagen. 'Een goede beslissing, alleen ondervindt de markt het niet', stelt de woordvoerster van de telecomgebruikersgroep Beltug, die al jaren haar tanden stuk bijt op die materie. De vereniging wil via een enquête bij gebruikers en operatoren te weten komen, welke operator wanneer de tarieven doorrekent.

'Want van de 7 à 8 cent per minuut prijsdaling komt zeer weinig terug naar de markt.' Als klant polst u bij uw telecomleverancier dus best even naar de stand van zaken daarover.

Daarnaast worden voor bedrijven met mobiele medewerkers vaak speciale tariefplannen opgesteld teneinde de telecomfactuur te verminderen. Operatoren bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid aan van een 'office zone', waarbij gsm's binnen een bepaalde zone via een aangepast tarief telefoneren. In elk geval is er qua tarievenpolitiek nu veel meer mogelijk dan een paar jaar geleden. Bij Mobistar verwijst men in dit kader onder meer naar een aanbod als 'One Office Voice Pack', een tariefplan voor bedrijven waarbij eenzelfde prijs geldt om te bellen van vast naar mobiel en omgekeerd. Voor de residentiële markt kwam het met een recent aanbod waarbij het de vaste lijn vervangt door de gsm.

Als groter bedrijf, met veel mobiele bellers, hebt u meer baat bij een aangepast tariefplan, en wat dat betreft hebt u doorgaans ook gewoon meer in de pap te brokken hebt, dan dat u een kleine kmo bent. De moeilijkheid is soms dat bedrijven vaak met twee aanbieders te maken hebben: een mobiele én een vaste operator. Al zetten sommige operatoren al stappen naar een gebundeld aanbod. Belgacom doet dat met Proximus. Mobistar ging in zee met Telenet.

WiFi

De tweede golf van oplossingen om een antwoord te bieden aan de hoge facturen van het mobiele team, is de keuze voor technologie. Een mogelijkheid is een box met SIM-kaarten plaatsen, om vast-naar-mobielverkeer binnenshuis al om te zetten naar mobiel-naar-mobielverkeer. Er zijn bedrijven bekend waar de aankoop van zo'n SIM-box, die toch al gauw een paar duizend euro kost, in een paar maanden wordt terugverdiend. Ook hier moet het om veel telefoonverkeer gaan en het moet technisch mogelijk zijn om zijn telefoons van de telefooncentrale naar de SIM-box af te leiden. Volgens het telecombedrijf Meucci Sollu- tions lopen operatoren op jaarbasis gemakkelijk tot 3.500 euro verlies per SIM-box.

@premium

Sommige bedrijven bellen om hun factuur te doen dalen via Voice over IP (of VoIP) of zelfs via Skype. Al kan het nog ambitieuzer. In de telecomwereld is er bijvoorbeeld al jaren veel te doen over het concept van de zogenaamde 'fixed-mobile convergence', nieuwe diensten waarmee de voordelen van een vast netwerk worden gecombineerd met mobiele technologieën. Daarbij gaat het onder meer om technologie waarbij men met één toestel zowel draadloos via een vast netwerk (via WiFi) als via de gsm kan bellen. De vereiste daarbij is, behalve aangepaste achterliggende technologie, de verdere doorbraak van mobiele toestellen die naadloos kunnen overschakelen van de ene technologie naar de andere. 'Dat is geen sinecure. Al is de technologie er wel rijp voor', stelt Dirk Steel, technisch expert bij Siemens Communications.

Getouwtrek

Op zich heeft het concept zin. Uit studies blijkt bijvoorbeeld dat 60 à 70 procent van de oproepen van vast naar mobiel, gebeuren naar mobiele toestellen die zich in een bedrijfsgebouw bevinden. Dure gesprekken die eigenlijk beter via een vast netwerk gebeuren. Al is daarvoor nog veel werk aan de winkel. Ten eerste is er nog wat getouwtrek over wiens netwerk nu de gesprekken moeten verlopen. Operatoren stellen bij de fixed-mobiele convergence hun eigen, openbare, netwerk centraal. Terwijl een partij als Siemens het bedrijfsnetwerk als basis van alle communicatie neemt. Anderzijds is het niet zeker of de markt er ook snel warm voor loopt. De eerste oplossingen habben in Europa een wisselend succes. De Duitse operator Deut- sche Telecom zette zijn dienst bijvoorbeeld op een laag pitje wegens een gebrek aan belangstelling. In ons land houden Belgacom en Telenet het inzake 'fixed-mobile' nog voornamelijk bij proefprojecten.

Ten slotte is het nog lang niet zeker of die nieuwe technologie meteen uw hoge telecomfactuur zal wegwerken. Onder meer het onderzoeksbureau Gartner waarschuwde bedrijven onlangs nog voor voorbarig optimisme, al is het maar omdat de basisinvesteringen hoog kunnen oplopen. 'In bepaalde gevallen zoals bij veel interna- tionaal belverkeer, kan fixed-mobiele convergence veel doen besparen. Maar ik denk toch dat het gebruikscomfort de belangrijkste factor is, door het gebruik van één toestel dat je altijd kan gebruiken', vindt Steel. Het zullen dus de spreekwoordelijke vele kleintjes zijn die uw telefoonrekening op termijn moeten helpen verlagen.

@endpremium

William Visterin

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud