Beursgenoteerde KMO's kunnen aandelen kopen

Een wetsvoorstel van 31 mei wil KMO's genoteerd op de Vrije Markt en Alternext (segment van Euronext Brussel) toelaten om hun eigen beursaandelen te kopen. Tot dusver was deze mogelijkheid enkel voorbehouden voor bedrijven op gereglementeerde markten.

(l'echo) KMO's genoteerd op de Vrije Markt en Alternext (onderdelen van Euronext Brussels) zullen de toelating krijgen eigen aandelen in te kopen. Dit voorstel is een 'ware revolutie' als het goed wordt gekeurd volgens Patrick Della Faille van kantoor Liederkerke, Wolter, Waelbroeck en Kirkpatrick. Maar er bestaat een kans op handel met voorkennis en op koersmanipulatie.

'De aankoop van eigen aandelen wordt altijd met argusogen bekeken door de wetgever en indien toegestaan, enkel binnen een strict juridisch kader zoals bepaald door artikelen 620 en volgende van het vennootsschapsrecht. Zoals de beperking tot aankoop van 10 procent van het eigen kapitaal of de voorgafgaande toestemming van de algemene vergadering van aandeelhouders. ', zegt Della Faille.

Om te vermijden dat de belangen van meerderheidsaandeelhouders worden bevoorrecht is het verplicht een bod te doen dat geldt voor alle aandeelhouders. Della Faille merkt op dat dit niet opgaat voor Beursvennootschappen omdat hier de prijs per definitie objectief is en iedereen er gebruik van kan maken. Deze regels gelden enkel voor ondernemingen die genoteerd zijn op gereglementeerde markten. Dit was geen probleem tot het onstaan van de Brusselse Vrije Markt in november 2004 maar leidt vandaag tot een scheve situatie. Indien bedrijven als NewTree en Propharex en andere maatschappijen een deel van hun aandelen zouden willen aankopen dan moeten zij een openbaar bod uitbrengen.

Het nu ingediende wetsontwerp van 31 mei jongstleden tracht net deze kronkel recht te trekken maar zegt Della Faille er zit een hiaat in het voorstel. 'Het lijkt erop dat het enkel slaat op de aankoop van eigen aandelen en niet op de verkoop ervan. Dit is niet duidelijk in het wetsontwerp en zou best via een amendement opgehelderd worden.'

Fabian Lacasse

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud