CBF vraagt Asahi tweede keer om uitleg over bod op Glaverbel

(tijd) - De Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF) heeft nog altijd geen advies uitgebracht over het ontwerpprospectus van het openbaar bod van de Japanse groep Asahi op Glaverbel. 'De antwoorden van Asahi op de vragen van de CBF zijn ontoereikend. De commissie vraagt de bieder zijn huiswerk te vervolledigen', zegt de woordvoerder van de CBF. De CBF stelde Asahi vooral vragen over de verantwoording van de geboden prijs van 145 euro per aandeel.

De CBF stelde dinsdag, op een speciaal bijeengeroepen vergadering, de uitspraak over het bod van Asahi op de Belgische vlakglasgroep Glaverbel onverwacht nog eens uit. 'Na grondige analyse van de antwoorden van Asahi op de vragen die de Commissie stelde, werden die onvolledig bevonden. Vandaar de beslissing om Asahi nog eens bijkomende uitleg te vragen', aldus de woordvoerder.

Asahi wou gisteren niet reageren op de nieuwe vertraging in het dossier. Het bod van Asahi dateert van 18 december 2001. Toen de raad van bestuur van Glaverbel vorige week maandag vergaderde over de resultaten van Glaverbel, zeiden de zes Asahi-vertegenwoordigers dat het bod ten laatste begin deze week groen licht zou krijgen van de CBF.

De CBF vraagt Asahi bijkomende informatie over de prijsbepaling van het bod en de perspectieven voor de aandeelhouders. De prijs van het Asahi-bod op Glaverbel stuitte de voorbije weken op veel kritiek. Asahi biedt 145 euro per aandeel, maar wie zijn stukken inlevert, krijgt geen dividend over het afgelopen boekjaar waardoor de biedprijs maar 141,86 euro bedraagt. Dat is amper 4,18 procent meer dan de boekwaarde van Glaverbel van 138,2 euro per aandeel. In vergelijking met de gemiddelde koers van Glaverbel in de maanden voor het bod betaalt Asahi wel een premie van 50 procent.

Het Amerikaanse arbitragefonds OZ-Management, dat 4,91 procent van Glaverbel bezit, zal wegens de prijs niet ingaan op het bod van Asahi. Minstens een grote Belgische institutionele aandeelhouder zou om dezelfde reden het bod naast zich neerleggen. Ook het management en drie onafhankelijke bestuurders van Glaverbel protesteerden al tegen de lage prijs. Zij becijferden in een apart advies bij het prospectus een eigen prijs voor Glaverbel.

De Commissie voor het Bank- en Finaciewezen kan van Asahi geen hogere prijs eisen, omdat het bod op Glaverbel een vrijwillig bod is. Daardoor kan de CBF geen oordeel vellen over de biedprijs. De CBF kan enkel door het stellen van bijkomende vragen over de prijsverantwoording ervoor zorgen dat de aandeelhouders maximaal worden ingelicht. De vraag om meer informatie van dinsdagavond is de tweede op rij. Eerder vroeg de CBF Asahi al om een reactie op de opmerkingen van de onafhankelijke bestuurders en het management.

Als Asahi er niet in slaagt om meer dan 95 procent van de aandeelhouders achter zich te krijgen, blijft Glaverbel op Euronext genoteerd. Haalt Asahi wel de 95%-grens dan kan het een verplicht uitkoopbod lanceren op de overblijvende aandeelhouders.

GA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud