Concept van e-business overleeft dotcom-fiasco

(tijd) - Het roemloze einde van de dotcom-hype heeft er niet voor gezorgd dat het hele concept van e-business van de bedrijvenagenda's is verdwenen. In tegenstelling tot de economie is de snelheid waarmee bedrijfstoepassingen evolueren, niet afgenomen. Dat schrijft PricewaterhouseCoopers (PwC) in zijn rapport Technology Forecast 2002-2004.

De dotcom-markt begon een tweetal jaar geleden in elkaar te storten. Duizenden bedrijfjes die in de tweede helft van de jaren negentig uit het niets waren verschenen en die allemaal sterk focusten op het internet als de nieuwe heilige graal, verdwenen even snel als ze opgedoken waren. Veel beleggers verloren hun centen en bij nogal wat bedrijven groeide het gevoel dat het hele internetgebeuren niet meer dan een luchtbel was geweest.

'Veel bedrijven hebben de gevolgen van de dotcom-malaise duidelijk gevoeld', zegt Robert Marano van PwC. 'En toch heeft het enthousiasme dat de IT-sector de voorbije jaren kenmerkte ook heel wat positieve sporen achtergelaten. Die zullen mee de koers bepalen voor de evolutie van de bedrijfssoftware.'

Het rapport van PwC geeft aan dat het concept van e-business, zakendoen langs elektronische weg (vaak het internet), springlevend is ondanks de dotcom-flop. 'De zogenaamde inter-enterprise capabilities, toepassingen die niet binnen de grenzen van een bedrijf blijven maar de brug maken met leveranciers en klanten, hebben de afgelopen jaren de grootste invloed gehad op de ontwikkeling van bedrijfstoepassingen. Hun mogelijkheden zullen nog verbeteren zodra softwareleveranciers hun volgende generatie e-businesstoepassingen op de markt brengen.'

PwC onderzoekt in zijn rapport vijf belangrijke trends waarvan algemeen verwacht wordt dat ze de ontwikkeling van software zullen sturen. Een erg moeilijke oefening, want in tegenstellig tot bijvoorbeeld computerhardware is het voor de softwaresector niet evident om accurate voorspellingen te doen.

Een eerste trend is de impact van toepassingen die op een peer-to-peer-architectuur (P2P) steunen, eerder dan op de client-server-architectuur die de jongste tien jaar veelvuldig gebruikt werd. Een tweede trend behelst de opmars van open source software als alternatief voor producten met een commerciële licentie. Voorts gaat aandacht naar intelligente agenten die zonder menselijke supervisie kunnen werken, een nieuwe methodologie voor de softwareontwikkeling en de terugkeer naar de 'niet-browser cliënt'.

Het rapport onderzoekt de beschikbare oplossingen om bedrijven met elkaar te verbinden via IT-toepassingen en andere functionele trends die de ontwikkeling van bedrijfstoepassingen beïnvloeden. Aan bod komen onder meer de verbetering van de analytische mogelijkheden van software, het ondersteunen van samenwerking, verhoogde mobiliteit, portaalsites, realtime-computing en gebruiksvriendelijkheid.

PwC nam in zijn rapport interviews op met vier experts, die hun visie geven op de verdere evolutie van software en de gevolgen voor het computergebruik in bedrijven. Het gaat om professor Warren McFarlan, Roger McNamee (Integral Capital Partners), Ray Ozzie (de 'uitvinder' van Lotus Notes) en gedelegeerd bestuurder Hasso Plattner van SAP.

Het rapport werd opgesteld door medewerkers van het PricewaterhouseCoopers Technology Centre in het Californische Menlo Park.

PricewaterhouseCoopers, Technology Forecast 2002-2004, volume 1, Navigating the Future of Software, 750 blz, 450 dollar.

www.pwcglobal.com/tech-forecast

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud