Daems komt horeca volgend jaar te hulp

(belga/tijdnet) - Rik Daems, de federale minister van Middenstand, gaat binnen de horecasector werk maken van een lager BTW-tarief, de fiscale aftrekbaarheid van de volledige restaurantkosten en een oplossing voor gelegenheidswerk. De eerste betekenisvolle stappen plant de minister in de begroting van volgend jaar. Dat deelde Daems (foto: belga) mee aan de deelnemers van de Staten-Generaal voor de Horecasector. De Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) steunt de voorstellen van Daems maar vraagt de uitdrukkelijke steun van de hele regering.

Het probleem van de rendabiliteit staat bovenaan het lijstje verzuchtingen van de hoteliers, restaurantuitbaters en caféhouders. 'Dat los je niet met één maatregel op', waarschuwde Daems. 'Het wordt een werk van lange adem, met bijvoorbeeld de uitwerking van een globaal horecaplan'.

Om de sector op korte termijn zuurstof te geven, wil minister Daems (VLD) bij zijn collega's in de regering een lans breken voor drie maatregelen. Allereerst wil hij inspelen op de dringende vraag van de sector naar een lager BTW-tarief. Maar dat is eigenlijk een Europees verhaal. Op Europees vlak moet de horeca beschouwd worden als een sector waarvoor een verminderd BTW-tarief geldt. België wil aan de kar duwen om dit te realiseren.

Voorts moeten alle restaurantkosten opnieuw fiscaal aftrekbaar worden. Een maatregel die de Schatkist niks moet kosten. Tot slot schuift Daems maatregelen naar voor om het probleem van het gelegenheidswerk aan te pakken. Een mogelijkheid is het systeem dat nu in de land- en tuinbouw (voor de seizoensarbeid) wordt gehanteerd, toepassen in de horecasector.

Daems vraagt in ruil wel wat meer zelfdiscipline van de sector. 'Ik ben bereid de spelregels te veranderen. Maar dan moeten jullie het spel wel eerlijk spelen. Komaf moeten maken met zwartwerk en de 'cowboys' eruit', aldus de minister.

Unizo benadrukt dat een verhoogde fiscale aftrek van de restaurantkosten en een algemene impuls van de horecasector in het regeerakkoord zijn vervat. De unie vraagt de hele regering dan ook de voorstellen van Daems goed te keuren.

De N-VA-kamerleden Geert Bourgeois en Frieda Brepoels dienden ondertussen een wetsvoorstel in dat het BTW-tarief voor de horeca terugbrengt 21 tot 6 procent. 'Met de goedkeuring van het voorstel kan de VLD eindelijk haar verkiezingsbeloftes waarmaken', stelt de N-VA. Volgens de twee kamerleden heeft Daems nog maar eens beloftes gedaan. Zij vragen zich af wanneer de minister eindelijk de daad bij het woord voegt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud