Advertentie

Deloitte zet afdeling intensieve verzorging op voor probleembedrijven

(tijd) - De accountant Deloitte België begint met een gespecialiseerde advies- en assistentiedienst om bedrijven uit de Benelux die slecht presteren of in financiële moeilijkheden verkeren, snel op te vangen en te herstructureren. Het bestaande 'corporate reorganisation services' (CRS) van Deloitte Europa, dat onlangs de noodlijdende hotelketen Le Meridien bijstond, krijgt daarmee ook een Benelux-tak.

Het CRS-team van Deloitte België telt zes specialisten, van wie twee burgerlijk ingenieurs. Het multidisciplinaire team legt zich immers niet enkel toe op de financiële maar ook op de operationele aspecten. De leiding is in handen van de bedrijfsrevisor en vennoot Dominique Roux. Hij kan voor elke opdracht zowel binnenshuis als buitenshuis snel mankracht en kennis in stelling brengen. Dat zijn accountants van Deloitte Fiduciaire en specialisten in 'due diligence'-onderzoek of corporate finance maar ook extern aangezochte veranderingsmanagers en advocaten.

Bestuurder Harold Vanheel van Deloitte CRS kwam op 1 mei mei over van de branchegenoot PricewaterhouseCoopers (PwC). Hij zette destijds naar Brits model de afdeling bedrijfsherstructurering op bij PwC België en werkte in 2001 intensief mee aan de redding van Real Software. In het Verenigd Koninkrijk rollen de opdrachten van de banken vlot binnen. Zij willen snel klaarheid. Ook de bedrijven vragen sneller om externe hulp zodra het wat minder gaat.

Deloitte CRS werkt niet enkel in opdracht van het management of de raad van bestuur van een onderneming in moeilijkheden maar van alle deelgenoten, zoals banken, leveranciers, klanten of personeel. Onafhankelijke bestuurders zijn bezorgd om hun aansprakelijkheid, banken willen vooral een duidelijke controle van de financiële positie van een bedrijfsklant. 'Wij verdedigen wel de belangen van onze cliënt, maar op een correcte manier. Ingaan tegen de banken door onjuiste informatie te leveren, kan dus niet. Het principe van onafhankelijkheid is voor ons cruciaal', zegt Dominique Roux.

Banken stellen het op prijs als een bedrijf in moeilijkheden een externe reorganisatieadviseur inschakelt. Dat waarborgt een professionele aanpak en voorkomt dat de onderneming blijft aanmodderen. Voor de banken levert Deloitte CRS meestal een rapport af met de financiële positie en zakelijke problemen van een bedrijf. Komt de vraag van het management, dan gaat de aandacht vooral naar de opstelling van een reorganisatieplanning en bijstand voor de uitvoering van dat plan. Dominique Roux betreurt dat ondernemingen in moeilijkheden meestal te laat reageren. 'Vele bedrijven kennen financiële problemen omdat zij te laat ingrijpen als zij slecht presteren.'

KB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud