Advertentie

'Domeinproeverij' perfect legaal

Domain tasting is een relatief nieuwe vorm van klikfraude die fors aan belang wint. In feite is het perfect legaal.

(tijd) Malafide ondernemers zetten websites op het net met variaties van bekende merken in de naam, en profiteren op die manier van het ingewikkelde beloningssysteem van bedrijven als Google, Yahoo en MSN.

Per dag worden op die manier wereldwijd niet minder dan 1 miljoen domeinnamen geregistreerd. Ze worden volgepropt met reclame om vervolgens vijf dagen lang geëxploiteerd te worden. Na vijf dagen wordt de domeinnaam weer opgezegd, wat kosteloos kan, omdat het zogezegd om een proefperiode gaat.

In 2003 heeft de internationale internetautoriteit Icann die proefperiode verplicht gemaakt voor alle generieke domeinnamen zoals .com, .org, .net en .info. Voor nationale domeinen zoals .be is de proeftijdgarantie niet verplicht, en kan dus in principe niet van het systeem worden geprofiteerd. Meer nog, bij het vroegtijdig opzeggen van een door de Belgische Vereniging voor Internet Domein Naam Registratie (dns) geregistreerde website, moet zelfs een aanzienlijk bedrag worden betaald.

'In België loont het niet tal van websites te registreren en vervolgens het merendeel binnen enkele dagen op te zeggen', weet ook Alain Heureux. 'In België zijn we redelijk goed beschermd tegen dit soort praktijken. Het geld dat gevraagd wordt, vormt een drempel tegen mogelijke 'proefpraktijken'. Daarnaast werkt het dns alleen maar met gecertificeerde partijen.'

FT

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud