Durfkapitaal gaat niet meer naar jonge bedrijven

(tijd) - Durfkapitaalgroepen in de Verenigde Staten en Europa verleggen hun focus van jonge technologiebedrijven naar mature ondernemingen. Management buy-outs worden steeds populairder. Of ze echter voldoende rendement opbrengen om de investeerders van durfkapitaalfondsen te behagen, blijft een open vraag.

Amerikaanse durfkapitaalgroepen investeerden in het afgelopen kwartaal 5,7 miljard dollar. Dat is 53 procent minder dan de 12 miljard dollar die ze investeerden in dezelfde periode een jaar eerder, en het laagste peil sinds het derde kwartaal van 1998. Deze cijfers van de National Venture Capital Association (NVCA), de koepelorganisatie van de Amerikaanse durfkapitalisten, bevestigen een eerdere studie van Ernst&Young en het onderzoeksbureau VentureOne die op 5,06 miljard dollar investeringen (-43 procent) voor het tweede trimester uitkwam. Cijfers over Europa of België zijn nog niet voorhanden, maar de trend van vorig jaar zet zich waarschijnlijk door. De Belgische durfkapitalisten investeerden verleden jaar 28 procent minder dan in 2000.

'De sector heeft het lastig om het vele geld dat in de voorbije jaren kon worden opgehaald, te investeren', zegt Jesse Reyes, vice-voorzitter van Venture Economics. 'Durfkapitaalgroepen zitten met 100 miljard dollar aan toegezegd geld dat ze nog moeten investeren.'

Heel veel durfkapitalisten staan dan ook afkerig tegen investeringen in jonge (technologie)bedrijven (venture capital) die nog voor een heleboel moeilijkheden staan. Het risico op falen is hun te groot, zelfs al gelden voor die bedrijven nu instapprijzen die een heel stuk aantrekkelijker zijn dan een jaar geleden.

Een van de gevolgen van die investeringsvrees is dat durfkapitalisten een groot deel van hun portefeuille in liquiditeiten aanhouden. Het Robeco Private Equity-fonds houdt zo'n 70 procent van zijn middelen aan op een spaarrekening, schreef Het Financieele Dagblad vrijdag. Het fonds heeft 16 miljoen euro aan middelen. Quest for Growth, de Belgische beursgenoteerde privak, houdt ruim 27 procent van zijn middelen in liquiditeiten aan. De GIMV had eind vorig jaar 22 procent van zijn middelen in contanten. Meer cijfers zijn in België niet voorhanden.

Veel investeerders in venture-capitalfondsen beginnen dan ook vragen te stellen over de beheersvergoeding die ze de managers van de fondsen blijven betalen. 2 procent beheersvergoeding betalen om geld op een spaarrekening te laten plaatsen, vinden ze van het goede te veel. 'Voor het geld dat we bij onze nieuwe warrantsuitgifte ophalen, vragen we dan ook geen beheersvergoeding', zegt Philip Fearnhead, gedelegeerd bestuurder van Quest for Growth. 'Het doet onze 'management fee' dalen van 2 naar 1,3 procent op het ingelegde geld. Wij zijn gevoelig voor de verzuchtingen van onze investeerders.'

Aangezien investeren in jonge bedrijven het risico niet waard is, richten veel durfkapitalisten zich naar zekerder investeringen in mature bedrijven (groeifinanciering en buy-outs). De grote buy-outs blijven populair. Dat bewees bijvoorbeeld CVC Capital onlangs nog met de overnames van de Belgische verlichtingsgroep Massive, van de Britse fietsenwinkelketen Halfords en van zes winkelketens van het Nederlandse Vendex. Europese fondsen die investeren in management buy-outs of MBO's (mee door het management gefinancierde overnames) spendeerden dit jaar al 27,4 miljard dollar aan MBO's. Dat is bijna het dubbele van het bedrag dat ze in de eerste zeven maanden van 2001 in mature bedrijven staken. Veel durfkapitaalfondsen zijn hun focus dan ook aan het verleggen. Een vrijgeleide voor voldoende rendement is het evenwel niet. Verleden jaar haalden de Europese buy-outfondsen amper 2,2 procent rendement.

ToP

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud