E-business sterkst ingeburgerd in de VS

De Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn de landen met het gunstigste klimaat voor e-businessondernemingen, bedrijven die zaken doen via het internet. Dat leert een studie van van The Economist Intelligence Unit (EIU), het researchbureau van het Engelse weekblad The Economist.

De Verenigde Staten bleken als vanouds het land waar e-business al het meest is ingeburgerd. Nergens ter wereld wordt het internet zo vanzelfsprekend gebruikt om zaken te doen, zegt het EIU. Nederland volgt op de tweede plaats en is daarmee de sterkste stijger binnnen de top tien van populairste e-businesslanden. De derde plaats gaat naar het Verenigde Koninkrijk. België moet zich tevreden stellen met een zestiende plek.

Het Economist Intelligence Unit voert jaarlijks onderzoek naar e-readiness in de 60 belangrijkste economieën van de wereld. E-readiness wijst op de mate waarin het bedrijfsklimaat toelaat dat e-business zich verder kan ontwikkelen. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillende factoren als de staat van het telefoonnetwerken, e-security of bescherming van auteursrechten.

Vooral Europese landen hebben vorderingen gemaakt in het verbeteren van het bedrijfsklimaat voor e-commerce, zo blijkt uit de studie. Zeven van de tien landen uit de e-readinesstoptien zijn Europees, terwijl het vorig jaar nog om de helft ging. Europese consumenten en ondernemingen hebben erg eenvoudig toegang tot het internet, en de overheden hebben mooie initiatieven genomen om e-commerce te stimuleren, verklaart het EIU. Bovendien zorgt de vrij stabiele economie ervoor dat Europa interessant blijft voor buitenlandse investeerders.

Opvallend is wel dat het niet altijd de grootste economieën zijn die een beter klimaat hebben om aan e-business te doen. Landen als Frankrijk, Duitsland of Japan moeten bijvoorbeeld Nederland, Zwitserland en Zweden laten voorgaan op de lijst.

Volgens het EIU is het vooral de plaatselijke zakencultuur die bepaalt hoe e-business zich verder kan ontwikkelen in een land. Zo beschikken Signapore en Hong Kong wel over een sterk telecomnetwerk, maar lijkt zakendoen over het net voorlopig nog altijd niet aan te slaan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud