Eén bedrijf op de vier kampt met pesten op de werkvloer

(belga) - Een bedrijf op de vier in België kampt met pesten op de werkvloer, ondanks het feit dat 84 procent zegt een antipestbeleid te voeren. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van Office Team.

De studie werd uitgevoerd in 11 landen bij 1.765 personeelsmanagers, waarvan 206 in België. In België stelt 25 procent van de ondervraagden te maken te krijgen met pesten op de werkvloer.

Koploper is Nederland waar 39 procent van de ondervraagde managers te maken heeft met pesten in het bedrijf, gevolgd door Duitsland (38 procent), Nieuw-Zeeland (32 procent), België, Luxemburg en Australië (25 procent), Groot-Brittannië (24 procent), Ierland (23 procent), Frankrijk (15 procent), Italië (9 procent) en Tsjechië (6 procent).

In België bestaat een antipestbeleid in 84 procent van de bedrijven. België staat daarmee aan kop samen met Ierland (91 procent), Australië (87 procent), Groot-Brittannië (86 procent) en Nieuw Zeeland (75 procent). Italië blinkt in negatieve zin uit met 10 procent van de bedrijven die een beleid terzake voeren, gevolgd door Frankrijk (40 procent), Duitsland (43 procent), Luxemburg (44 procent), Tsjechië (48 procent) en Nederland (60 procent).

In alle deelnemende landen hebben een groter aantal bedrijven met meer dan 100 werknemers een antipestbeleid vergeleken met bedrijven met minder dan 100 werknemers. In België stelt 89 procent van de personeelsmanagers in bedrijven met meer dan 100 werknemers een antipestbeleid te voeren, tegenover 78 procent in bedrijven met minder dan 100 werknemers.

Dat betekent niet dat werknemers in grotere bedrijven beter gespaard blijven van pesten op het werk. In alle landen met uitzondering van Duitsland is het percentage HR-managers dat met pesten te maken krijgt groter in bedrijven met meer dan 100 werknemers dan in deze met minder.

Wereldwijd zegt 86 procent van de ondervraagde managers dat in hun bedrijf een vertrouwenspersoon is aangeduid, in België is dat 95 procent. 71 procent van de personeelsmanagers stelt dat romantische relaties worden aanvaard, wereldwijd is dat 76 procent. In België heeft 36 procent van de ondervraagden weet van romantische relaties op het werk.

Office Team maakt deel uit van Robert Half International en is gespecialiseerd in tijdelijke administratieve en secretariaatsprofielen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud