Eén op de drie zelfstandigen verdient minder dan 594 euro per maand

(belga) - Een derde van de Belgische zelfstandigen beschikt over minder dan 594 euro netto per maand. Dat wil zeggen dat ze onder de armoedegrens leven. Een ander derde bezit dan weer twee derde van de inkomenstaart. Dat leert een studie van professor Johan Lambrecht en Ellen Beens van het Studiecentrum voor Ondernemerschap (EHSAL-KUB).

De onderzoekers analyseerden de netto-bedrijfsinkomens van de ongeveer 450.000 Belgische zelfstandigen in hoofdberoep voor de periode 1995-2000. Een derde van hen bleek te beschikken over minder dan 594 euro per maand, de armoedegrens. Een vierde van de ondernemers heeft zelfs een een maandinkomen dat lager ligt dan 523 euro netto.

Van de middenstanders die minstens zes jaar aan de slag zijn, tuimelt meer dan 20 procent minstens één jaar onder de armoedegrens. Voor meer dan de helft van hen duurt de periode minstens twee jaar. Arme ondernemers komen in de meest uiteenlopende sectoren voor. Armoede treft ook de ervaren zelfstandigen. Hulpverleners verwachten dat het probleem de komende jaren nog zal toenemen.

Onder ondernemers bestaat er wel grote ongelijkheid. De 30 procent meest verdienende ondernemers bezitten tweederden van de inkomenstaart. Het jaarinkomen van de 10 procent beste verdieners (45.355,91 euro) ligt 12 keer hoger dan het jaarinkomen van de laagste 10 procent verdieners (3.655,74 euro).

De redenen waarom zelfstandige ondernemers in de armoede verzeilen, kunnen erg uiteenlopend zijn: een economische terugval, toenemende concurrentie, hoge belastingen, het zwakke sociale statuut, aanslepende openbare werken, tegenslagen (ongevallen, wanbetalers).

Ook persoonsgebonden zaken kunnen aan de basis liggen: gebrekkige beheerskennis, onbezonnen en naïef zaken doen, echtscheidingen, gezondheidsproblemen. Ten slotte kan ook misbruik door buitenstaanders (nalatigheid boekhouder, pesterijen van werknemers) ondernemers in grote moeilijkheden brengen. Armoede onder zelfstandigen wordt miskend, want vaak wordt gedacht dat zij welstellend zijn.

De onderzoekers formuleren ten slotte een aantal beleidsaanbevelingen, zoals begeleiding van zelfstandigen door een overheidsorgaan, de oprichting van een fonds voor tegenslagen, of het volgen van een verplichte starterscursus.

Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, liet weten niet verbaasd te zijn over de resultaten van de studie. Ze is ook van plan een aantal aanbevelingen te volgen. Toch is volgens de organisatie een sociale zekerheid voor zelfstandigen, gelijkwaardig aan die van loontrekkenden, de enige mogelijke oplossing voor een afdoende bescherming voor zelfstandigen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud