Eerste Europese vennootschap in België niet voor morgen

(tijd) - De grote Europese groepen met Belgische activiteiten hebben geen concrete plannen om zich om te vormen tot een Europese vennootschap. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd. Zo'n omvorming is in de praktijk vanaf 8 oktober mogelijk.

'Het is nog niet duidelijk of zo'n vennootschap meer voordelen dan wel nadelen oplevert', klinkt het bij de staalgroep Arcelor. Daarom is er nog geen definitieve beslissing genomen.

Ook andere grote ondernemingen als Dexia, Fortis, Agfa-Gevaert of Suez kijken nog een tijd de kat uit de boom en overwegen op dit moment nog niet zich om te vormen.

De sociale partners keurden woensdag in de Nationale Arbeidsraad (NAR) een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) goed met betrekking tot de rol van de werknemers in een Europese vennootschap. Het sociale hoofdstuk van de Europese vennootschap is daarmee geregeld, naast het vennootschapsrechtelijke onderdeel. België heeft de ambitie om nieuwe Europese hoofdzetels binnen te halen.

Arcelor, 's werelds grootste staalproducent, had de ambitie als eerste pan-Europees bedrijf een Europese vennootschap op te richten. Arcelor, met hoofdzetel in Luxemburg, ontstond twee jaar geleden uit de fusie van het Luxemburgse Arbed, het Franse Usinor en het Spaanse Aceralia. De Europese groep controleert ook Sidmar in Gent, ALZ in Genk en het Waalse Cockerill Sambre. Maar ondertussen is de directie van Arcelor op de rem gaan staan. 'De oprichting van een Europese vennootschap ligt nog ter studie. Het is nog niet duidelijk of een dergelijke vennootschap meer voordelen dan wel nadelen oplevert op bijvoorbeeld sociaalrechtelijk of fiscaalrechtelijk vlak', zegt Piet Van Caneghem van de juridische dienst van Arcelor. De staalreus heeft alleszins nog geen definitieve beslissing genomen.

Het Belgisch-Franse Dexia wacht eveneens af. 'We hebben beslist ons huidige statuut voor het ogenblik te behouden. Er is geen haast bij', reageert woordvoerster Ulrike Pommée. Twee jaar geleden liet Pierre Richard, de topman van Dexia, zich nochtans ontvallen dat Dexia 'zo snel mogelijk' het statuut van een Europese vennootschap wou aannemen.

De Belgisch-Nederlandse financiëledienstengroep Fortis is niet geïnteresseerd. 'De groep heeft één raad van bestuur en één executief comité. Bovendien is de eenmaking van het aandeel al langer een feit. Die structuur werkt goed en komt ons goed uit', legt Hilde Junius, de woordvoerster van Fortis, uit. Nu de Europese Unie sterk uitgebreid is naar Oost-Europa, lijkt de Europese vennootschap ook erg interessant voor KBC. De Vlaamse bankverzekeraar vindt zo'n stap evenwel niet opportuun. 'We hebben de indruk dat zo'n statuut niet zinvol is voor een bedrijf als het onze', zegt Stef Leunens, de woordvoerder van KBC.

Agfa-Gevaert, dat vaak genoemd is als kandidaat voor het Europese statuut, zegt niet te staan springen om zich om te vormen tot een Europese Vennootschap. 'We volgen het op, maar hebben geen concrete plannen', klinkt het bij de groep uit Mortsel. Bij Suez geeft men geen commentaar. Sommige bronnen zeggen evenwel dat de Franse nutsgroep de evoluties rond de Europese vennootschap op de voet volgt. Zo'n ondernemingsvorm zou eventueel van pas komen in het kader van de volledige overname van Electrabel, menen die bronnen. Electrabel is voor 50,08 procent in handen van de Franse nutsgroep. Bij de brouwerijgroep Inbev was niemand bereikbaar voor commentaar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud