Eerste koopjes genereren 12 procent meer omzet

(tijd) - De zelfstandige modewinkeliers denken dat ze het afgelopen weekend 12 procent meer hebben verkocht dan tijdens de eerste winterkoopjesdagen vorig jaar. Dat blijkt uit een gezamenlijke rondvraag van de zelfstandigenorganisaties Unizo en de Mode Unie.

De Unizo-winkelraad, het distributiedepartement van Unizo, hield zaterdagmiddag samen met de Mode Unie, de beroepsorganisatie van de zelfstandige modewinkeliers, een telefonische rondvraag bij een honderdtal modewinkeliers in Vlaanderen. 'De ervaring leert dat de uiteindelijke verkoopcijfers van het eerste koopjesweekend in de lijn liggen van onze enquête', zegt Ronny Lannoo, de woordvoerder van Unizo.

Dat de winkeliers een omzetstijging van 12 procent verwachten, heeft volgens Unizo te maken met de start van de koopjes op een zaterdag en met de tegenvallende verkopen tijdens het seizoen. Het afgelopen winterseizoen presteerde de modedetailhandel globaal 4 procent minder goed dan het jaar voordien.

Over heel 2003 daalde de omzet bij de zelfstandige kledingverkopers met 2 procent. De slechte economische conjunctuur en de lange warme zomer worden als oorzaken voor de tanende verkoop opgegeven.

Toch zien de modehandelaars 2004 iets positiever tegemoet. 73 procent van de ondervraagde winkeliers verwacht over heel 2004 minstens dezelfde omzet te halen als in 2003.

Banksys, dat instaat voor het elektronische betalingsverkeer in ons land, noteerde op de eerste dag van de winterkoopjes geen records. Banksys registreerde zaterdag 2.891.520 transacties. Dat is minder dan het record van 3.100.718 verrichtingen dat op 7 juni vorig jaar werd genoteerd. Dat was op de zaterdag voor vaderdag. De gemiddelde waarde per transactie kon om technische redenen nog niet worden berekend.

Volgens Marina De Moerlooze, de woordvoerster van Banksys, stijgt het aantal verrichtingen zondag niet boven de 1,5 miljoen uit. De Moerlooze zegt dat tijdens de winterkoopjes nooit records in het elektronische betalingsverkeer worden gebroken: 'Ik vermoed dat de consumenten op de eerste dag van de winterkoopjes meer contant betalen dan op andere piekdagen. Bovendien blijven veel mensen thuis tijdens de kerstvakantie zodat de aankopen zich niet concentreren op zaterdagen.'

Het aantal transacties tijdens de eerste koopjesdag lag ook lager dan op de zaterdag voor Kerstmis. Toen vonden 3.085.708 elektronische verrichtingen plaats. Op die dag gaven de Belgen gemiddeld 62,92 euro per transactie uit. Dat is een pak meer dan het gemiddelde van 52,64 euro op de zaterdag voor Kerstmis in 2002.

Opvallend is wel dat de Belgen de elektronische geldbeugel zaterdag vrij laat boven haalden. 'De hoogste piek werd geregistreerd om 14.50u. toen 6.050 transacties per minuut plaatsvonden. Op een normale drukke zaterdag ligt dat piekuur tussen 11.30u. en 12u. met een gemiddelde van 5.500 transacties per minuut', besluit De Moerlooze.

EC

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud