Eerste protocolakkoorden afgesloten voor gratis woon-werkverkeer

(tijd) - De overheidsbedrijven BIAC en Belgacom hebben een protocol afgesloten met de NMBS en de overheid om hun werknemers gratis woon-werkverkeer aan te bieden. Vanaf volgend jaar kan ook de privé-sector in het systeem stappen.

Marie Arena, de minister voor Grootstedenbeleid, en de minister van Overheidsbedrijven, Johan Vande Lanotte, tekenden woensdag de eerste protocolakkoorden over de invoering van het gratis woon-werkverkeer. Telecombedrijf Belgacom en BIAC, de exploitant van de luchthaven in Zaventem, gaan hun werknemers gratis naar kantoor laten sporen.

Belgacom betaalde al 76 procent van de treinkaart van zijn werknemers en trekt dat op tot 80 procent. BIAC, de exploitant van de nationale luchthaven, betaalde al 80 procent.

Zoals bekend engageert de federale overheid zich de resterende 20 procent te betalen. Daardoor zullen vanaf maart ruim 210.000 werknemers gratis naar hun werk kunnen sporen, waarvan 190.000 federale ambtenaren, 3.500 mensen van De Post en de rest van Belgacom en BIAC.

Vandaag maken slechts 60.000 mensen van die 210.000 gebruik van de trein om te pendelen, dat zou in de toekomst dus moeten stijgen. De overheid trekt daar dit jaar bijna 15 miljoen euro voor uit. Als vanaf volgend jaar ook de privé-sector bereid is mee in het systeem te stappen, zal die inspanning tegen 2007 oplopen tot 26 miljoen euro. De NMBS mag het gratis sporen geen euro extra kosten, zo garandeerde minister Vande Lanotte.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud