EHSAL start opleiding voor familiebedrijven

(tijd) - De Brusselse hogeschool EHSAL biedt vanaf het academiejaar 2005-2006 de afstudeerrichting familiebedrijven aan voor studenten handelswetenschappen en bedrijfskunde. Dat is een primeur voor Vlaanderen en wellicht ook voor Europa. Opleidingen die verband houden met het familiebedrijf waren tot nu toe niet beschikbaar in het reguliere onderwijs.

Dit academiejaar volgen 395 studenten aan de EHSAL het derde jaar van de opleiding handelswetenschappen en bedrijfskunde. Zij komen als eersten in aanmerking om volgend academiejaar voor de afstudeerrichting familiebedrijven te kiezen. Uit een interne enquête blijkt dat een op de drie laatstejaarsstudenten handelswetenschappen en bedrijfskunde aan de EHSAL uit een bedrijfsfamilie komt of nauw betrokken is bij een familiebedrijf. Van die groep wil 40 procent het familiebedrijf voortzetten. 'De vraag naar een afstudeerrichting familiebedrijf is zeer reëel', zegt Dirk De Ceulaer, de algemeen directeur van de EHSAL Hogeschool.

Volgend academiejaar krijgt de bachelor-masterstructuur (BAMA) in het hoger onderwijs zijn definitieve vorm. 'De invoering van de BAMA-structuur is niet de echte revolutie, wel de introductie van een maximale flexibiliteit volgend jaar', zegt De Ceulaer. Ook studenten die dit jaar hun masterdiploma handelswetenschappen of toegepaste wetenschappen halen aan de EHSAL of een andere universiteit, kunnen daar volgend jaar probleemloos de afstudeerrichting familiebedrijf kunnen aan toevoegen. Wie uit andere studierichtingen komt, zal een schakelprogramma moeten volgen.

'Voortaan ontvangt elke geslaagde student een diploma met een supplement, legt De Ceulaer uit. 'In dat supplement staat welke vakken en competenties men heeft gestudeerd. Het wordt het belangrijkste document voor een sollicitant.'

De afstudeerrichting familiebedrijf komt naast de klassieke afstudeerrichtingen accountancy, fiscaliteit, algemeen management, personeelsmanagement, marketing, financiën en risicobeheer. Ze heeft een geïntegreerde benadering. Een afstudeerrichting staat voor 30 studiepunten, naast de 30 studiepunten voor de gemeenschappelijke vakken van het masterjaar.

De nieuwe afstudeerrichting familiebedrijf is niet enkel uniek omdat zij een primeur is voor Vlaanderen maar ook omdat zij onderwijs, gebaseerd op onderzoek, combineert met een praktijkgerichte opleiding. Bovendien biedt EHSAL nu het volledige pakket 'familiebedrijf' aan: regulier onderwijs, een post-universitaire opleiding van EHSAL Managementschool (EMS) en het onderzoekswerk van het Studiecentrum voor Ondernemerschap (SVO). Het wetenschappelijk onderzoek van het SVO zal een belangrijke inbreng hebben en ondersteunt het proces van academisering aan de hogescholen. Het studiecentrum werkt Daarvoor nauw samen met het Instituut voor het Familiebedrijf.

Het verschil met de afstudeerrichting algemeen management is dat in de afstudeerrichting familiebedrijf zowel de onderneming als de familie centraal staat, zegt professor Johan Lambrecht, de directeur van het Studiecentrum voor Ondernemerschap (SVO). Er komen zes thema's aan bod: de dynamiek van het familiebedrijf, de omgang met de menselijke factor, het strategisch financieel beleid, het dagelijks beheer en bestuur van onderneming en familie, de overdracht van het familiebedrijf en de sociaal-economische omgeving van het familiebedrijf. De docenten zijn Geert Dauwe (Matexi, ex-Artesia Bank), Jozef Lievens, de advocaat die mede-oprichter is van het Instituut voor het Familiebedrijf (IFB), Johan Lambrecht van het SVO, de Nederlandse doctor in de psychologie Maarten van Kemenade en Fedis-topman Baudouin Velge.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud