Advertentie

EP steunt verantwoord ondernemen

Het Europees Parlement pleit voor een meer eenvormige aanpak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. In de toekomst moeten er ook dwingende criteria komen om de bedrijven aan te spreken op hun sociale en milieuverantwoordelijkheden.

(tijd) De Europese Commissie stelde vorig jaar een vrijwillige alliantie voor van vooral grote Europese ondernemingen met het oog op maatschappelijk verantwoord ondernemen. In de toekomst moeten er ook dwingende criteria komen om de bedrijven aan te spreken op hun sociale en milieuverantwoordelijkheden, staat in het rapport dat de EU-verkozenen dinsdag goedkeurden. Bovendien moeten ook de kleine en middelgrote ondernemingen aan boord komen.

Tevens vragen de Europarlementsleden dat er in de marge van de financiƫle rapportering ook sociale en milieurapportering verplicht wordt. Op die manier moeten bedrijven verantwoording afleggen over hoe ze omgaan met mensenrechten en sociale rechten, zegt rapporteur Richard Howitt, een partijgenoot van de Britse premier Tony Blair. Slachtoffers van bedrijven die zich misdragen op sociaal en milieuvlak moeten in Europa naar de rechtbank kunnen stappen, vindt het Europarlement.

Europarlementslid Bart Staes (Groen!) hekelde gisteren het feit dat het oorspronkelijke rapport fel werd afgezwakt onder druk van de grootste twee fracties: onder meer 'de hoofdelijke aansprakelijkheid ten aanzien van onderaannemers wordt van tafel geveegd'. Bovendien wordt de EU-Commissie te weinig onder druk gezet om concrete actie te ondernemen.

KV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud