Advertentie

Europa wil vrijer verkeer van diensten in Europese Unie

BRUSSEL (tijd) - De Europese Commissie wil minder administratieve rompslomp voor ondernemingen die in een ander EU-land een vestiging openen of diensten leveren. Ze stelt dinsdag een ontwerprichtlijn voor om het vrije verkeer van diensten in de EU tot een werkelijkheid te maken.

Uit een rapport van de Commissie van anderhalf jaar geleden bleek dat ondernemingen in de dienstensector nog tal van problemen ondervinden wanneer ze in een ander EU-land actief willen worden. Het EU-commissielid voor de Eenheidsmarkt, Frits Bolkestein, wil die hinderpalen aanpakken met een richtlijn.

De richtlijn slaat op heel wat dienstensectoren, zoals de kleinhandel, de bouwsector, de toeristische sector, autoverhuur, reclame en veiligheidsdiensten. Volgens de Commissie heeft de ontwerprichtlijn betrekking op sectoren die goed zijn voor de helft van de economische activiteit in de Europese Unie.

Voor die sectoren wil de Commissie het gemakkelijker maken in een andere lidstaat een vestiging te openen. Daartoe mogen lidstaten geen nationaliteitscriteria meer hanteren voor wie er een dienst wil aanbieden. Landen zullen ook geen buitenlandse ondernemingen meer kunnen weigeren als ze oordelen dat er al voldoende aanbod op de markt is.

Ook moeten de toelatings-, erkennings- en vergunningsprocedures voor buitenlandse bedrijven vereenvoudigd worden. Er komt voorts een EU-onderzoek om na te gaan welke nationale vestigingsbeperkingen nog moeten verdwijnen. Daarbij gaan ook quotastelsels en andere beperkingen van het aantal bedrijven onderzocht worden.

De richtlijn moet het ook gemakkelijker maken om in een andere EU-lidstaat diensten te verkopen. Daartoe wil de richtlijn het land-van-oorsprongprincipe in de praktijk omzetten. Volgens dat principe moet een bedrijf actief kunnen zijn in alle EU-landen zodra het legaal werkt in één EU-lidstaat. Voor sommige gevoelige sectoren, zoals geldtransport en gokken, komen er mogelijk specifieke regels. De EU-ministerraad en het Europees Parlement moeten de ontwerprichtlijn van de Commissie nog goedkeuren. JL

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud