Europa zet afschaffing jaarrekening toch door

Europees Commissielid Charlie McCreevy zet toch zijn plannen door om micro-ondernemingen vrij te stellen van het opmaken en publiceren van een jaarrekening. In november legt McCreevy een uitzondering voor op de Europese boekhoudregels, om lidstaten de mogelijkheid te bieden de kleinste ondernemingen vrij te stellen van de verplichte rapportering.

(tijd) - De Europese Commissie lanceerde in juli vorig jaar een consultatie over het vereenvoudigen van boekhoudverplichtingen voor de kleinste ondernemingen. Europees Commissielid voor de Interne Markt Charlie McCreevy wilde met die maatregel de kosten voor de heel kleine ondernemingen drukken en de administratieve rompslomp verlichten. Concreet voerde de Commissie een nieuwe categorie 'micro-entiteiten' in, die niet langer verplicht zouden worden te rapporteren. Het gaat om vennootschappen met minder dan tien werknemers, een omzet van maximaal 1 miljoen euro en een balanstotaal van 500.000 euro.

Het voorstel van McCreevy leidde tot flink wat controverse. Duitsland en Groot-Brittannië steunden het ten volle. Maar onder meer België gaf tegengas. Revisoren, accountants en boekhouders vrezen een serieus omzetverlies. Meer dan twee derde van de kleine ondernemingen in België zouden niet langer verplicht worden een jaarrekening op te maken. Bestuurders dreigen sneller aansprakelijk gesteld te worden als de jaarrekening niet langer publiek is. Er zijn ook fiscale gevolgen, want nu wordt de belastbare winst van ondernemingen berekend op basis van de Europese boekhoudregels.

De werkgroep administratieve vereenvoudiging, onder leiding van Edmund Stoiber, was verdeeld over het plan. De Stoiber-groep berekende in juli wel dat het schrappen van de boekhoudverplichtingen een besparing van 5,7 miljard euro kan opleveren. Micro-ondernemingen zouden gemiddeld 1.200 euro per jaar besparen.

McCreevy kondigde gisteren aan dat hij lidstaten de optie wil bieden micro-entiteiten vrij te stellen van boekhoudverplichtingen. Om nog tijdig door het Europees Parlement goedgekeurd te worden, moet dat voorstel er uiterlijk in november liggen. Het Parlement krijgt medebeslissingsrecht, maar gaf in een initiatiefrapport in mei al steun aan het plan.

België zal dus niet verplicht zijn de micro-ondernemingen vrij te stellen van de boekhoudverplichtingen. Wel rijst mogelijk een probleem als de meeste andere EU-lidstaten dat wel doen. Belgische ondernemingen zouden dan een doelwit kunnen worden voor overnames omdat ze hun resultaten als enige prijsgeven, klinkt het.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud