'Familiebedrijf heeft deugdelijk bestuur nodig'

BRUSSEL (tijd) - De opstelling van een aparte code voor het deugdelijk bestuur van niet-genoteerde familiebedrijven is absoluut nodig. Het gevaar dreigt dat de regels voor het deugdelijk bestuur van beursgenoteerde bedrijven automatisch ook op de niet-beursgenoteerde bedrijven worden toegepast. De regels voor de werking van het audit- en remuneratiecomité moeten in de vennootschapswet komen, vindt professor Koen Geens (KULeuven).

De Dag van het Familiebedrijf, die het Instituut voor het Familiebedrijf (IFB) gisteren hield, leverde een pittig debat op over de noodzaak van een code voor het deugdelijk bestuur van niet-beursgenoteerde (familie)bedrijven. Kathleen Van Havere, de juridische adviseur van Unizo, zei dat de code deugdelijk bestuur voor niet-beursgenoteerde ondernemingen die de Commissie-Buysse voorbereidt niet hetzelfde doel heeft als de code-Lippens. Er is geen dwingend karakter. Zij wil deze bedrijven wel een stem geven in het debat. De commissie, die wordt geleid door de bestuursvoorzitter van Bekaert, Paul Buysse, is een initiatief van de ondernemingsorganisatie Unizo.

De Commissie-Lippens werd opgericht op verzoek van de ondernemingsorganisatie VBO, de Commissie voor het Bank-, Financie- en Verzekeringswezen (CBFA) en de aandelenbeurs Euronext. Deugdelijk bestuur en de naleving van de code-Lippens, die in december definitief wordt, is een plicht voor de beursgenoteerde ondernemingen omdat zij een publiek karakter hebben. De CBFA zal toezicht uitoefenen op de naleving ervan. De aanbevelingen van de code-Lippens kunnen nuttig zijn voor de niet-beursgenoteerde ondernemingen, maar er is geen dwang, zei Van Havere. 'Familiebedrijven die strikte regels voor deugdelijk bestuur hanteren, doen het vooral voor zichzelf, uit overtuiging. Zij straffen zichzelf als zij het niet doen.'

Professor vennootschapsrecht Koen Geens (KULeuven) zei dat de niet-beursgenoteerde ondernemingen het terrein niet braak mogen laten. 'Als zij niets doen, lopen zij het gevaar dat de code voor deugdelijk bestuur van beursgenoteerde ondernemingen doorwerkt op de niet-beursgenoteerde ondernemingen.'

Professor Emiel Van Broeckhoven, die lid is van de Commissie-Lippens en voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs, vindt dat een familiebedrijf deugdelijk bestuur nodig heeft om een onverwacht opvolgingsprobleem de baas te kunnen. Familiebedrijven met een deugdelijk bestuur zijn meteen ook goed georganiseerd. Dat is goed met het oog op een verkoop of beursgang. Koen Geens meent dat de regels voor het audit-, remuneratie- en benoemingscomité van een beursgenoteerd bedrijf in het vennootschapsrecht moeten staan. Dan zal duidelijk zijn wat die comités wel of niet kunnen doen.Volgens Emiel Van Broeckhoven, die impliciet naar de zaak-Picanol verwees, hebben duidelijke regels het voordeel dat men tenminste ziet wat er misloopt.

22222468

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud