Advertentie

Forbes Global: 'België kent na Frankrijk hoogste fiscale druk'

(belga) - De Fransen betalen de hoogste belastingen van de wereld. Ons land volgt op de twee plaats. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek door het Amerikaanse blad Forbes Global. De editie met de resultaten van de enquête verschijnt maandag. Volgens Forbes kan een belastingverlaging de ondernemingszin aanwakkeren.

Forbes onderzocht de fiscale druk in een dertigtal landen. De onderzoekers stelden een index samen op basis van een serie indicatoren, zoals de maximale aanslagvoet bij personen- en vennootschapsbelasting, de al dan niet aanwezigheid van een vermogensbelasting, de BTW en de socialezekerheidsbijdragen die betaald worden door werkgevers en werknemers.

In 2002 bezette Frankrijk de eerste plaats met een index van 181,2 punten. België volgt met 164,2 punten. De top vijf wordt vervolledigd door de Volksrepubliek China (154,5), Zweden (149,3) en Italië (147,5). Duitsland komt slechts op de vijftiende plaats, gevolgd door de Verenigde Staten op nummer 16 en Groot-Brittannië op plaats 18. De fiscale druk is het laagst in Hongkong met een index van amper 42 punten. Frankrijk voert voor het derde jaar op rij de rangschikking aan.

Forbes Global meent dat het verlagen van de belastingen de ondernemerszin aanwakkert. 'In Frankrijk zou het bruto binnenlands product (bbp), dat één van de laagste in Europa is, kunnen gestimuleerd worden', staat in het blad. Anderzijds erkennen de onderzoekers dat de fiscale druk niet het enige element is in de keuze van ondernemers om ergens te gaan investeren. 'Maar in een almaar competitiever wordende omgeving, kan het belastingsniveau een beslissend element worden', luidt het verder. Zo wordt het brutosalaris van een ondernemer in Frankrijk met 70 procent afgeroomd, tegen 21 procent in Hong Kong. Een Belgische zakenman ziet zijn nettoloon verdubbelen als hij verhuist naar Groot-Brittannië, de VS of Singapore, meent Forbes.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud