Gazelles creëren helft Vlaamse jobs

Maar 1 procent van de ondernemingen - de zogenaamde gazelles - zorgt voor 50 procent van de nieuw gecreëerde jobs in de Vlaamse economie. Het cijfer is vergelijkbaar met de rest van Europa.

(belga) Dat is een van de conclusies uit het boek 'Durven Groeien in Vlaanderen' van het steunpunt Ondernemerschap, Ondernemingen en Innovatie van de KULeuven, de UGent en de Vlerickschool. Economische groei wordt veroorzaakt door een zeer kleine groep van extreme groeiers, schrijven de auteurs van het boek, dat woensdag werd voorgesteld.

Die groei is te danken aan twee soorten innovatie. Bedrijven halen baat uit een sterke technologiepush, zoals de plantenbiotechbedrijven of IMEC (foto) en IBBT, of proberen een geheel nieuw concept uit, zoals het aanbieden van verse slaatjes in supermarkten of het organiseren van helikopterlijnen. In dezelfde lijn is Cirque du Soleil - het schoolvoorbeeld - erin geslaagd om in een zeer traditionele en mature sector sterk te groeien.

'Waar Vlaanderen reeds een aantal zeer succesvolle voorbeelden van disruptieve technologische innovatie heeft bewerkstelligd zoals IMEC, VIB en recent ook het IBBT, hebben we niet echt een beleid om disruptieve businessmodel-innovatie te bewerkstelligen', aldus de auteurs.

Overheid

Een van de auteurs, prof. Mirjam Knockaert van Vlerick Leuven Gent Management School, pleit voor meer overheidsinitiatieven voor groeigerichte ondernemingen. 'Als we in de toekomst een competitieve positie willen uitbouwen, moeten we erover waken dat die ondernemers, die recent een bedrijf opgericht hebben of in de opstartfase zitten, groeiambitie koesteren. Vlaamse starters blijken vaak weinig groeigericht en innovatief, zeker in vergelijking met andere Europese landen', aldus Knockaert.

'Naar het beleid suggereren we om meer initiatieven te nemen naar groeigericht ondernemerschap, en niet alleen een stimulatie van de ondernemersgraad te bewerkstelligen. Gazellebedrijven volgen sterke groeipaden en stuiten op een vrij rigide arbeidsmarkt, die op sociaal gebied zeer veel eisen stelt. Dit is zeker niet bevorderlijk om groei te realiseren en verklaart waarom in veel gevallen de omzet veel sterker groeit dan de werkgelegenheid in een bedrijf', aldus nog de prof.

Meerderheidsaandeelhouder

Gazelles zijn er in alle sectoren. Opvallend is wel de grotere vertegenwoordiging van de dienstensector en de sector van bank, verzekeringen en vastgoed. Tot slot moet opgemerkt dat ruim 64 procent van de gazelles een meerderheidsaandeelhouder heeft. In slechts 28 procent van de gevallen is deze meerderheidsaandeelhouder Belgisch. De overige gazelles met meerderheidsaandeelhouder zijn in buitenlandse handen.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud